Heikki Pihlajamäki
Kuva: Marja Ruusu

Arvostettu Gad Rausing -palkinto aka­te­mia­pro­fes­so­ri Heikki Pihlajamäelle

28.02.2024 10:23

JURISTIKIRJE ONNITTELEE | Akatemiaprofessori, vertailevan oikeushistorian professori Heikki Pihlajamäki Helsingin yliopistosta on ensimmäinen juristi, jolle on myönnetty Gad Rausing -palkinto. Palkinnon arvo on 1,5 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Professori Heikki Pihlajamäki palkitaan luovasta ja uraauurtavasta tutkimuksesta vertailevan oikeushistorian alalla. Palkintoperusteluiden mukaan Pihlajamäki on vaikuttanut merkittävästi oikeushistorian kansainvälisellä kentällä empiirisen ja teoreettisen terävyytensä sekä laajan kronologisen ja globaalin näkökulmansa ansiosta. Hänen tutkimukselleen on ominaista syvällinen näkemys menneisyyden juridisista teknisistä piirteistä ja kyky paljastaa vertailevilla menetelmillä oikeudellisia periaatteita ja käytäntöjä sekä niiden oikeusfilosofisia perusteita.

Pihlajamäen tutkimus kattaa laajoja aikaperspektiivejä keskiaikaisesta kanonisesta oikeudesta nykyaikaan Ruotsissa ja Suomessa, Baltian maissa, Venäjällä ja Ranskassa sekä Latinalaisessa Amerikassa. Pihlajamäen työ on viitoittanut oikeushistorian tutkimukselle uusia suuntia ja johtanut pysyvästi merkittäviin tuloksiin.

"Gad Rausing -palkinto on mahtava tunnustus, jonka otan nöyränä vastaan. Jättiläisten hartioillahan tässä seistään, ja otan palkinnon huomionosoituksena koko kansainväliselle oikeushistorioitsijayhteisölle. Ala on viime vuosikymmenten aikana murtautunut tehokkaasti ulos kansallisista kahleista, ensin kohti eurooppalaisia ja sitten yhä globaalimpia näkökulmia. Tämä ei suinkaan tarkoita, ettei kotimaista oikeushistoriaa enää kannattaisi kirjoittaa. Päin vastoin, monet kollegat tekevät sitä nykyään syvän tietoisina kansainvälisistä konteksteista. Omassa Suomen Akatemian rahoittamassa projektissani tutkin ryhmäni kanssa Englannin, Espanjan, Portugalin ja Alankomaiden kolonialistista oikeushistoriaa varhaisella uudella ajalla eli noin vuosina 1500–1800." kertoo professori Pihlajamäki.

---------

Gad Rausing (1922–2000) oli Kuninkaallisen humanististen tieteiden akatemian (Kungl. Vitterhetsakademien) kunniajäsen, arkeologian tohtori sekä arkeologian ja kulttuurihistorian suojelija. Gad Rausing -palkinnon perustivat hänen kolme lastaan isänsä muistoksi, ja palkinto myönnetään vuosittain merkittävälle pohjoismaiselle humanistisen aihealueen tutkijalle. Palkinto on Kuninkaallisen humanististen tieteiden akatemian suurin palkinto. Gad Rausing -palkintoa on jaettu vuodesta 2004 alkaen, ja palkinto on tullut Suomeen aiemmin neljä kertaa. Palkinto jaetaan akatemian juhlassa Tukholmassa 20. maaliskuuta. Palkintosumma on 1,5 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Laajemmin palkinnosta ja palkintoperusteluista:

https://press.vitterhetsakademien.se/pressreleases/gad-rausings-pris-till-raettshistoriker-heikki-pihlajamaeki-3303354

https://www.helsinki.fi/fi/oikeustieteellinen-tiedekunta/ajankohtaista/gad-rausing-palkinto-professori-heikki-pihlajamaelle

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää