Kuva: Christian Dubovan / Unsplash

4 720 euron al­ku­palk­ka­suo­si­tus

28.02.2024 08:59

JURISTIN NUMEROT | Juristiliiton hallitus on korottanut vastavalmistuneen oikeustieteen maisterin vähimmäispalkkasuositusta noin kahdella prosentilla edellisvuodesta, vuoden 2024 suositus on 4 720 e/kk. Suosituksella on vaikutusta myös juristien myöhempään palkkakehitykseen.

Vähimmäispalkkasuositus perustuu myöhemmin keväällä julkaistavaan Juristiliiton tuoreimpaan palkkatutkimukseen sekä yleiseen työmarkkinatilanteeseen.

– Tilastojen mukaan liiton vähimmäispalkkasuosituksella on erittäin suuri vaikutus vastavalmistuneiden palkkoihin, ja toisaalta suositus vaikuttaa myös myöhemmän uravaiheen ansioihin, toteaa Juristiliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander.

Tilander korostaa myös, että vähimmäispalkkasuositusta annettaessa Juristiliitto on halunnut jatkaa aiempien vuosien linjakasta ja maltillista toimintaansa. Tämän vuoksi suositusta myös noudatetaan laajasti työmarkkinoilla.

Vähimmäispalkkasuosituksella on selkeä vaikutus alan aloituspalkkoihin. Suositusta noudatetaan erittäin laajasti yksityisellä sektorilla ja se kirittää ansiokehitystä myös niissä organisaatioissa, jotka eivät maksa vähimmäispalkkasuosituksen mukaisesti.

Ongelmia vähimmäispalkkasuosituksen noudattamisessa on julkisella sektorilla ja osassa yksityisen sektorin pieniä työpaikkoja. Toisaalta suositus vetää tutkitusti ylemmäs myös kaikkein matalimpia palkkoja.

Palkkasuositus on ohjeellinen. Palkkaukseen vaikuttavat myös muun muassa työn vaativuus, paikkakuntakohtaiset erot, aikaisempi työkokemus sekä mahdolliset lisäopinnot.

Opiskelijoiden palkkasuositukset vaihtelevat suoritettujen opintopisteiden mukaan alle 60 opintopisteen suorittaneiden opiskelijoiden 2 190 euron kuukausipalkasta 3 680 euroon kuukaudessa, kun suoritettuna on vähintään 240 opintopistettä.

Aiheesta lisää
https://juristiliitto.fi/vastavalmistuneen-juristin-vahimmaispalkkasuositus-on-4-720-euroa-kuukaudessa/

Opiskelijoiden palkkasuosituksista lisää
https://juristiliitto.fi/edunvalvonta/palkkaus/

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää