Yritysjuristi 2024 päivässä Vuoden 2024 Tulokas -palkinnon sai Celia Fagerström Supercelliltä ja Vuoden 2024 Yritysjuristi -palkinnolla palkittiin Jaakko Liljeroos. (Kuva: Taneli Tihkan.)

Vuoden yritysjuristi – “Hommaan kuuluu vastuu yhtiöstä ja sen menestyksestä”

30.10.2024 10:39

JURISTIKIRJE ONNITTELEE | Jaakko Liljeroosille punainen lanka työssään on yhtiön strategian noudattaminen. Hänen johtamisideologiansa perustuu luottamukseen ja päätöksentekoa edeltävään avoimeen keskusteluun.

Vuoden 2024 Yritysjuristi -palkinto jaettiin torstaina 24.10. Scandic Grand Centralissa, Helsingissä. Tunnustuksen sai tänä vuonna Valmet Automotiven lakiasiainjohtaja Jaakko Liljeroos. Palkinnon jakoivat Alma Insightsin liiketoimintajohtaja Maria Ampiala sekä Taru Uotila, SVP, Legal Affairs, Sustainability and HR, Aspo Oyj:stä ja lakiasiainjohtaja Olli Kuusi Solwers Oyj:stä.

Liljeroos sanoo huomionosoituksen tulleen hänelle ”kuin salama kirkkaalta taivaalta”.

”Olen otettu ja arvostan tätä suuresti. Minulla on vähän totuteltavaa, että olen nostettu tällaiseen joukkoon, vaikka en parrasvaloissa viihdykään. Olen urani aikana saanut arvokasta opastusta ja esimerkkiä ja pyrkinyt itse toimimaan samoin; kiittämään, antamaan palautetta ja luottamaan ihmisiin. Kiitän myös valintaraatia, joka pitää minua valinnan arvoisena. Hienolta tuntuu.”

Suoria siirtymiä

Liljeroos valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 2007. Tarina oikeustieteiden opintojen takana on hänen itsensä mielestä varsin tylsä.

”Isäni teki oikeusministeriössä pitkän uran. Lapsena sain sellaisen mielikuvan, että hän piti työstään ja työyhteisöstään. Kun isoveljeni vielä aloitti oikiksessa, seurasin hänen jalanjälkiään. Pohjois-Helsingissä kavereiden kanssa ei juurikaan mietitty tulevaisuuden uravalintoja, joten verenperintö jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.”

Opiskeluaikanaan Liljeroos oli töissä julkisia hankintoja tehneessä konsulttitoimistossa. Sieltä hän pääsi harjoittelijaksi Castrén & Snellmanille ja jäi sinne sittemmin töihin.

”Opin valtavasti juridisesta kirjoittamisesta sekä projekteista, jotka koskivat yrityskauppoja ja julkisia hankintoja”, Liljeroos muistelee. ”Kävin Cassulla myös vapaaehtoisen kymmensormijärjestelmän kurssin, mikä on myöhemmin osoittautunut fantastiseksi taidoksi.”

Kun Stora Enso tarvitsi tilapäistä resurssia, Liljeroos siirtyi sinne vuokratyöntekijänä. Sinne hän myös jäi alun perin sovitun määräajan jälkeen. Loppujen lopuksi Liljeroos oli Stora Ensolla lähes yhdeksän vuotta.

”Tykästyin heti yritysjuristin työhön ja vastuuseen, mitä sain. Jo ensimetreillä sain vastata globaalien yritysjärjestelyiden juridisesta puolesta. Yksi jännittävimmistä kokemuksista oli yhteisyrityksen perustaminen Pakistaniin. Laskeuduin neljältä yöllä Lahoreen ja siirryin autoon, jossa toisella tyypillä oli pumppuhaulikko ja toisella kalashnikov. Vaikka tuolloin pelottikin, opin projektin aikana paljon täysin vieraassa kulttuurissa ja juridisessa ympäristössä toimimisesta. Kävin maassa toistaiseksi viimeisen kerran myymässä yritystoiminnan vuonna 2017.”

Yritysjuristin laaja rooli

Liljeroos on pyrkinyt sellaisiin tehtäviin, joissa juristilla on keskeinen rooli yrityksen strategian toteuttamisessa. Dynamiikka on silloin muutakin kuin pelkästään juristin työtä. Keskeisintä on huolehtia yhtiön edusta ja löytää ratkaisuja, jotka vievät kohti yhteisiä tavoitteita. Siinä rinnalla yritysjuristilla on myös vahtikoiran rooli. Tässä Liljeroos näkee työn haastavuuden ja mielenkiinnon: pelkkä ”kyllä tai ei” ei riitä.

”Liiketoiminta on lähtökohtaisesti aina riskin ottamista. On tärkeää uskaltaa olla jotain mieltä asioista; kertoa, mikä on mahdollista ja mikä ei. Ja pyrkiä huolehtimaan, että lopulliset päätökset organisaatiossa tehdään sitten tietoisesti ja oikealla tasolla. Yksi yritysjuristin haaste on myös laaja sisäinen asiakaskunta: on liiketoimintaosastoja, tukitoimintoja, johto aina hallitusta myöten. Pyytäjiä on paljon, ja asia aina oikeutetusti heille tärkeä. Pyrin itse tasapainottelemaan näiden pyyntöjen välillä strategia ohjenuorana: mitä suurempi relevanssi, sitä enemmän se ohjaa ajankäyttöäni. Yritysjuristin rooli onkin muuttunut puhtaasti lainopillisesta asiantuntijasta generaalimmaksi. Se tarkoittaa, että meillä on velvollisuus osallistua laajempaan keskusteluun, ei jäädä vain sivustahuutajaksi. Meillä on asemamme puolesta siihen myös hyvät mahdollisuudet, sillä tietoa tulee eri suunnista ja lähestymme asioita yleensä toisenlaisesta perspektiivistä.”

Työpäivä on kuitenkin vain harvoin sellainen kuin sen kuvitteli olevan. Viidentoista vuoden aikana yllätyksiä on Liljeroosille tullut vastaan niin paljon, että mikään ei välttämättä enää yllätä.

”Komponenttipulaa, satamalakot, Suezin kanavan sulku. Tähän työhön kuuluu, että on osattava reagoida nopeastikin. Ilman yrityksen, liiketoimintaympäristön ja juridiikan ymmärrystä ei pärjää. Henkilökohtaisesti olen kokenut senkin, että työpaikka meni yritysoston myötä alta ja jouduin korona-aikaan löytämään itselleni uuden työn.”

Vaikka kokemuksella onkin merkitystä, osaamisen ylläpitäminen on Liljeroosille itsestään selvää.

”Vanhoihin oppeihin jämähtää helposti. Pysyäkseen kärryillä, on pakko kouluttautua lisää. Teknologian kehittyminen ei ole uusi asia, mutta uudet työkalut muuttavat jatkuvasti työskentelytapoja. Koitan pysyä kehityksessä mukana ja keskustelen aktiivisesti asiantuntijoiden ja palveluntarjoajien kanssa. Itselleni on tärkeää keskustella myös muiden juristien kanssa. Olen ollut mukana Teollisuusjuristeissa vuodesta 2010, johtokunnassa viimeiset neljä vuotta. Saan sieltä eväitä työhöni ja kollegoilta konkreettisia oivalluksia, mikä on relevanttia. Tavoitteenamme on myös jakaa tietoa yritysjuristin työstä ja toimia linkkinä yritysten, juristien ja yhteiskunnan välissä.”

Itsestään Liljeroos sanoo, että hän tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen ja pyrkii olemaan helposti lähestyttävä neuvonantaja teemasta riippumatta. Omaa johtamistyyliään hän kuvaa luottamukseen pohjautuvaksi.

”Luotto ihmisiin tarkoittaa vastuunannon lisäksi myös sitä, että palautetta pitää uskaltaa antaa ja ottaa vastaan. Itse en arvota ihmisiä tittelien perusteella, ne kertovat lähinnä päätöksentekomandaatista, arvostus syntyy muuta kautta. Pyrin kannustamaan muita esittämään näkemyksiään ja luomaan omalla käytökselläni puitteet avoimelle keskustelulle.”

Viimeiset neljä vuotta Liljeroos on ollut Valmet Automotiven lakiasiainjohtaja. Nyt edessä odottaa uudet haasteet: hän siirtyy 1.12. Pihlajalinnan lakiasiainjohtajaksi.

”Tosi siisti juttu, hieno mahdollisuus ja mielenkiintoinen firma. Tämä on minulle vieras toimiala, mutta olen mennyt ennenkin toimialalta toiselle ja pärjännyt. Olen viihtynyt jokaisessa työpaikassani, ehkä liiankin kanssa, sillä teen tarvittaessa paljon töitä. Koen, että se myös kuuluu hommaan: vastuu yhtiöstä ja sen menestyksestä."

Vuoden yritysjuristi 2024 -tunnustuspalkinto julkistettiin ja jaettiin Alma Insightsin järjestämässä Yritysjuristi 2024 -tapahtumassa 24.10.2024.

Alma Insights julkaisee myös Juristikirjettä.

Lue ensi viikolla Juristikirjeestä Vuoden 2024 Tulokkaana palkitun Celia Fagerströmin haastattelu.

Kirjoittaja Hanna Ojanpää

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää