Tullin tarina päivittyy 2020-luvulle

24.04.2024 13:53

NIMITYSVALIOKUNTA | Sami Rakshit aloittaa Tullin pääjohtajana 1. toukokuuta 2024. Tehtävä on viisivuotinen.

Olen työskennellyt Tullissa jo 25 vuotta, joten kokemusta on kohtuullisen paljon. Hain pääjohtajan virkaan viisi vuotta sitten, mutta silloin en tullut valituksi. Nyt koen, että minulla on paljon annettavaa tässä tehtävässä. Digitalisaatio ja automatisaatio mahdollistavat asioita, joiden avulla pystymme lisäämään turvallisuutta Tullin tehtäväalueilla. Tullin turvallisuustoiminta-ympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Viiden vuosikymmenen aikana on siirrytty fyysisestä asiointipalvelusta paperiseen ilmoitusmenettelyyn, ja pian siirrytään täysin sähköiseen ilmoitusmenettelyyn. Se vaikuttaa väkisinkin Tullin työnkuvaan esimerkiksi datan käsittelyn osalta.

Turvallisuuteen liittyvät asiat ovat kaksi kolmasosaa Tullin toiminnasta, loput on palvelua ja tulliselvitystä. Tulli vastaa Suomen rajat ylittävän tavaraliikenteen turvallisuudesta, ja haluamme panostaa siihen entistä enemmän. Viimeistään hyökkäyssodan seurauksena idänkauppa on marginalisoitunut aiemmasta erittäin merkittävästä asemasta. Lisäksi turvallisuuspoliittiset näkökulmat eli pakotteet ovat korostuneet. Tavaraliikenteen turvaaminen ei kuitenkaan lopu mihinkään, vaan katse on siirtynyt itärajalta satamiin ja lentoasemille.

Lukiossa mietin oikeustieteelliseen menoa, mutten ole koskaan osannut selittää, miksi halusin sinne. Muitakin vaihtoehtoja lukioiässä pyöri mielessä. Minulla ei ollut mitään varsinaisia opiskeluun liittyviä ennakko-odotuksia tai tarkkoja urasuunnitelmia. Ehkä siksi opiskelinkin yleisjuridiikkaa, esine- ja vakuusoikeutta, ja tein graduni arvo-osuussalkun panttaamisesta. Mietin finanssialaa, mutta ei minulla ollut siihenkään suuntaan mitään erityistä poltetta. Yllätyin kuitenkin siitä, miten erinomaisen monipuolisen kuvan juridiikan opinnot antoivat yhteiskunnan eri osa-alueista. Kyseessä on ehdottomasti paras yleissivistävä tutkinto.

Aloitin verotarkastajana Tullissa vuonna 1999, heti oikeustieteellisestä valmistuttuani. Silloin tärkeintä oli saada työpaikka, jotta voin rauhassa miettiä, mitä haluan tehdä isona. Kiinnostavin tekijä Tullissa työskentelyssä on ollut se, ettei minun tarvitse olla minkään yhden alan syväosaaja, vaan työ leikkaa valtavan määrän yhteiskunnan lainsäädäntöä. Yhtenä päivänä pohdin mäntyankeroisia, toisena rikosasioita ja kolmantena säteily- ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Alkuun juridiikan monipuolisuus hämmensi, mutta nykyään se hykerryttää.

En osaa nimetä mitään yksittäistä käännettä urallani tai mitään merkittäviä vuosia. Kyseessä on ollut pikemminkin kiinnostava kehityskulku, jonka aikana olen huomannut voivani vaikuttaa asioihin. Se on motivoinut minua todella paljon.

Uudessa tehtävässä tavoitteeni on päivittää Tullin tarina tähän päivään ja tietysti myös tulevaisuuteen. Tarkoitus on miettiä uudestaan Tullin rooli yhteiskunnassa ja selvittää millaisia odotuksia meihin kohdistuu – sekä vastata niihin. Suurin muutos arjessa tulee olemaan se, ettei minulla enää ole aikaa syventyä pieniin yksityiskohtiin. Olen nauttinut syväsukelluksesta erilaisiin juridisiin kysymyksiin ja käyttänyt siihen ehkä enemmän aikaa kuin olisi pitänyt, mutta se on seurausta juristin luonteestani. Nyt lentokorkeutta pitää nostaa ja tarkkailla isompaa kokonaisuutta.

Lähitulevaisuuden suurin kysymys meille samoin kuin kaikille muillekin valtion hallinnon toimijoille sekä viranomaisille tulee olemaan taloustilanne ja sen synnyttämään haasteeseen vastaaminen. Kukaan ei tule säästymään leikkauksilta, se on selvä asia. Lakisääteisistä tehtävistä pitää kuitenkin pystyä huolehtimaan muuttuvista olosuhteista huolimatta.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1973
Perhe: puoliso ja kaksi lasta
Tutkinnot ja arvonimet: OTK 1999 (arvonimi: OTM)
Lempioikeudenala: viranomaisten toimivaltuussääntely
Jos ei olisi juristi, olisi: diplomi-insinööri
Motto: Hyvin tässä käy!

Suosittelen
Kirja: Peter Frankop: Silkkitie – uusi maailman historia
Musiikkikappale: Sielun veljet: Tiskirätti
Elokuva: Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan alkukohtaus
Urheilulaji: kuningas jalkapallo
Kuvataiteen teos: Monet Banksyn teokset

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää