Kysely sijoittamisesta

Sijoittamalla ylimääräistä taskun pohjalle

22.05.2024 09:03

KYSELY | Sijoituskyselyn vastauksissa korostuvat vapaus, vaurastuminen ja vanhuuden turva.

Sijoituskyselyn vastaajat tavoittelevat sijoittamisella valinnan vapautta ja puskuria, niin sanotusti ylimääräistä taskun pohjalle nyt ja tulevaisuudessa. Sijoittaminen tarjoaa vastaajille mielenkiintoista ajankäyttöä, mahdollisuuden tukea myös jälkipolvia tai tavoitella mukavaa elämää noin 50-vuotiaana.

Sijoituskohteista tyypillisimpiä ovat kotimaiset osakkeet ja indeksi- tai korkorahastot. Sijoitusasunto, ETF:iä, ulkomaisia osakkeita tai määräaikaistalletuksia löytyy useasta sijoitussalkusta. Kryptovaluuttaan tai metsään on sijoittanut kumpaankin yksittäisiä vastaajia.

Vastaajat arvioivat itsensä hallittujen riskien ottajaksi, muutama vastaaja asemoi itsensä sijoittajana riskiä kaihtavaksi. Käytössä on tavallisemmin arvo-osuustili tai sen lisäksi myös osakesäästötili.

Sijoitustyylissä korostuvat hajauttaminen, kuukausittainen tasasumma ja erityisesti osta ja pidä -taktiikka. Ajoittamisen nimiin vannoo muutama vastaaja, teemasijoittaminen, treidaaminen tai listautumisannit olivat vain yksittäisten vastaajien repertoaarissa. Hyvä kohde ja ehkäpä vielä kaverin vinkistä vetosi muutamaan vastaajaan.

Vastaajat ovat opetelleet sijoittamista yrityksen ja erehdyksen lisäksi yleisimmin mediasta, kirjoista, alan lehdistä ja sijoitusinfoista. Läheisen neuvoja tai lapsuuden perheen oppeja kiitteli muutama vastaaja.

Parhaita sijoituksia ovat olleet muun muassa sijoitusten ajoitus heti koronan jälkeiseen pudotukseen, Kempower, hajauttaminen jenkki-ETF:iin, metsä, M-Real ja listautumisannit. Turskaa on tullut Lehto Groupissa, Manconissa tai isoissa sijoituksissa juuri ennen koronaa tai Ukrainaa.

Valtaosa vastaajista oli sijoittanut yli 20 vuotta, ja vastaajien sijoitushorisontti oli yleisimmin 10–20 tai yli 20 vuotta.

Kyselyyn vastanneiden yhteystietonsa ilmoittaneiden kesken on arvottu Arvopaperi-lehden 6 kk digitilaus. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää