Viranomaisten kyselyt ti­li­ta­pah­tu­mis­ta halutaan keskittää yhteen järjestelmään

08.03.2024 10:55

Sisäministeriö on asettanut lainsäädäntöhankkeen tilitapahtumatietojen kyselymahdollisuuden lisäämisestä pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmään. Tarkoitus on kehittää viranomaisten sähköistä tiedonsaantia pankki- ja maksutileistä.

Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmä on tekninen järjestelmä, jonka kautta viranomaiset saavat tietoja muun muassa luottolaitoksilta. Järjestelmä sisältää nykyisin asiakkuutta koskevat tiedot, mutta ei tilitapahtumatietoja.

Hankkeessa ei esitetä viranomaisille uusia toimivaltuuksia. Tietyt viranomaiset ovat jo nykyisin oikeutettuja saamaan tilitapahtumatietoja. Esimerkiksi poliisi voi käyttää tietoja vakavien rikosten ennalta estämiseen, paljastamiseen ja tutkimiseen. Keskitettyä mahdollisuutta tilitapahtumatietojen kyselymahdollisuudelle ei kuitenkaan ole toistaiseksi olemassa.

Keskitetty järjestelmä vähentää päällekkäisiä järjestelmiä ja on siten eduksi myös henkilötietojen suojalle. Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota muun muassa tietosuojasääntelyyn. 

Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle keväällä 2025. Hanke tukee hallitusohjelman mukaisesti rikostorjunnan vahvistamista, harmaan talouden torjuntaa ja rahanpesun estämistä.

Hanke rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) kautta.

Lähde ja lisätietoja: sisäministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää