Väylämaksut palautetaan täy­si­mää­räi­sik­si

25.04.2024 10:32

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt säädöshankkeen, jonka myötä väylämaksu peritään täysimääräisenä vuodesta 2025 alkaen.

Valmistelu perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä 15.–16.4.2024 tekemään linjaukseen. Sen mukaisesti väylämaksut palautetaan täysimääräisiksi julkista taloutta tasapainottavana toimenpiteenä. Väylämaksuissa säilytetään talviliikenteen toimivuutta ylläpitävä jääluokkaohjaus.

Väylämaksut on peritty puolitettuna vuodesta 2015 alkaen väliaikaisen lainsäädännön nojalla.

Ministeriössä on ollut käynnissä hallitusohjelman mukainen säädöshanke väylämaksun pysyvästä puolittamisesta. Tämä säädöshanke keskeytetään.

Suomen vesialueella kauppamerenkulkua harjoittavasta aluksesta suoritetaan valtiolle väylämaksua, kun alus saapuu suomalaiseen satamaan ulkomailta tai alus siirtyy suomalaisesta satamasta toiseen suomalaiseen satamaan. Väylämaksun perii Tulli.

Lausuntokierros säädöshankkeesta alkaa kesäkuussa 2024.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2025 talousarvioesityksen yhteydessä.

Lisätietoja hankesivulta.

Lähde: tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää