Valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028

26.04.2024 08:04

Julkisen talouden suunnitelma kattaa valtion, hyvinvointialueet, kunnat sekä lakisääteiset työeläkelaitokset ja muut sosiaaliturvarahastot.

Valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta 25.4.2024. Suunnitelman tarkoituksena on tukea päätöksentekoa julkisesta taloudesta ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Julkisen talouden suunnitelma ja sen sisältämä vakausohjelma on laadittu EU- ja kotimaisen finanssipoliittisen lainsäädännön mukaisesti. 

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on vakauttaa julkisen velan suhde bruttokansaintuotteeseen (bkt) ja kääntää se tämän vaalikauden jälkeen pysyvästi laskuun. Hallitus on sitoutunut pitämään julkisen talouden alijäämän tänä vuonna alle 3,5 prosentissa suhteessa bkt:hen.

Hallitusohjelma sisältää 6 miljardin euron toimet julkiset julkisen talouden vahvistamiseksi. Hallitus sopi 16. huhtikuuta uusista toimista, jotka vahvistavat julkista taloutta noin 3 miljardilla. Näin julkisen talouden alijäämä laskee ensi vuonna alle 3 prosenttiin suhteessa bkt:hen.

Suunnitelma sisältää kehyspäätöksen

Suunnitelmassa arvioidaan, että ensi vuonna valtion budjettitalouden

  • tulot ovat 76,9 miljardia euroa ilman nettolainanottoa (75,1 miljardia tänä vuonna, sisältää ensimmäisen lisätalousarvion)
  • menot ovat 87,6 miljardia euroa (88,1 miljardia)
  • alijäämä on 10,7 miljardia euroa (12,9 miljardia).

Suunnitelma sisältää valtiontalouden kehyspäätöksen. Ministeriöiden pitää laatia talousarvioehdotuksensa niin, että ne noudattavat julkisen talouden suunnitelman yhteydessä tehtyjä ratkaisuja.

Suunnitelma pohjautuu valtiovarainministeriön kansantalousosaston uusimpaan riippumattomaan talousennusteeseen.

Suomi toimittaa EU:lle vakausohjelman ja kansallisen uu­dis­tus­oh­jel­man

Julkisen talouden suunnitelma sisältää Suomen vakausohjelman ja vastaa EU:n vaatimukseen keskipitkän aikavälin budjettisuunnitelmasta. Samalla valtioneuvosto hyväksyi Suomen kansallisen uudistusohjelman.

Vakausohjelma ja kansallinen uudistusohjelma liittyvät talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon, ja Suomi toimittaa ne EU:lle. Suomi valmistelee ensimmäisen uuden EU-lainsäädännön mukaisen finanssipoliittis-rakenteellisen suunnitelmansa ensi syksynä.

Kehysriihen aineistoja julki

Valtiovarainministeriö julkisti samassa yhteydessä aineiston, jonka se oli toimittanut hallituspuolueiden kansanedustajien ja ministerien erityisavustajien ryhmälle ennen kehysriihtä. Niin sanottu Matias Marttisen ryhmä valmisteli hallituksen linjauksia kehysriihtä varten.

Lähde ja lisätietoja: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää