Uusia muuntohuumeita otettiin valvontaan

10.05.2024 08:37

Valtioneuvosto on muuttanut kahta asetusta, joilla uusia psykoaktiivisia aineita eli niin sanottuja muuntohuumeita otetaan valvontaan. Kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi luokiteltiin yhdeksän ainetta ja neljän aineen huumausaineluokittelu muuttui.

YK:n huumausainetoimikunnan päätösten mukaisesti neljä aiemmin kansallisesti tai EU:n päätöksillä huumausaineina kiellettyä ainetta butonitatseeni, ADB-BUTINACA, α-pyrrolidiini-isoheksafenoni (α-PiHP) ja 3-metyylimetkatinoni (3-MMC) luokiteltiin uudelleen.

Tavoitteena estää aineiden leviäminen erityisesti nuorten keskuuteen

Kuluttajamarkkinoilta kielletyt yhdeksän ainetta on tunnistanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea yhteistyössä poliisin ja Tullin kanssa. Kyseiset aineet eivät ole lääkkeitä eivätkä huumausaineita, eikä niillä ole tiedossa olevia teollisia käyttötarkoituksia.

Kuluttajamarkkinoilta kieltäminen ei estä aineiden käyttöä, mutta kiellolla pyritään ehkäisemään muuntohuumeiden leviämistä ja päihdekäyttöä. Kielto voi hidastaa tai jopa estää aineiden leviämistä uusiin käyttäjäpiireihin ja erityisesti nuorten keskuuteen. Myös mahdollisuudet valvontaan paranevat.

Asetus tulee voimaan 10.6.2024.

Lähde ja lisätietoja: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää