Uusi verkkojulkaisu lisää valmiuksia vaikuttaviin julkisiin hankintoihin

21.03.2024 07:42

Julkisiin hankintoihin saa nyt tukea aiempaa helppokäyttöisemmästä hankintojen verkkojulkaisusta. Julkaisu on koko julkisen sektorin yhteinen työkalu julkisten hankintojen tekemiseen. Sen sisältöä voi jatkossa hyödyntää entistä tehokkaammin tekoälyyn perustuvalla chat-avustajalla, joka julkaistaan kevään kuluessa julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa. 

Julkisten hankintojen verkkojulkaisu toimii organisaatioiden tukena, kun ne toteuttavat hankintoja ja kehittävät hankintakäytäntöjä. Siinä kuvataan hankintalainsäädännön vaatiman kilpailuttamisen tärkeimmät toteutusvaiheet ja annetaan käytännön opastusta hankintojen organisointiin, suunnitteluun, kilpailuttamiseen ja sopimus- ja toimittajahallintaan.

Julkisissa hankinnoissa on merkittävä säästöpotentiaali, sillä niihin käytetään noin 45 miljardia euroa vuosittain. Verkkojulkaisu auttaa yhtenäistämään hankintakäytäntöjä ja tukee hankintojen kehittämistä koko julkishallinnossa. 

Han­kin­ta­kä­si­kir­ja on Hankinta-Suomen suosituin työkalu

Aiemmin julkaistu julkisten hankintojen käsikirja on löytänyt paikkansa hankintayksiköissä julkisten hankintojen toteuttamisen ja hankintakäytäntöjen kehittämisen tukena. Käsikirjasta tehty uusi verkkojulkaisu parantaa entisestään sen käytettävyyttä. 

Julkaisusta löytyvät linkit aiemmin julkaistuihin Hankinta-Suomen oppaisiin, jolloin kilpailutuksissa ja sopimusten laatimisessa on mahdollista hyödyntää hankintatietoa entistä monipuolisemmin.

Tekoäly auttaa soveltamaan tietoa monipuolisesti

Julkisten hankintojen verkkojulkaisun käyttömahdollisuudet paranevat, kun sen aineistoon perustuva tekoälypohjainen chat-avustaja valmistuu. Chat-avustaja julkaistaan kevään aikana avoimeen kokeilukäyttöön julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmaan. Chat-avustajan myötä julkisiin hankintoihin liittyvän tiedon hakeminen ja hyödyntäminen helpottuvat. Valtiovarainministeriö ja Hilma tiedottavat kokeilun etenemisestä myöhemmin lisää. 

Koulutusta oppaan käyttöön

Verkkojulkaisusta järjestetään webinaari keskiviikkona 3.4.2024 klo 10.00–10.45 Teamsin välityksellä.

Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää