Työntekijälle sattui työtapaturma käsinhionnassa sorvilla – johtajille päiväsakkoja ja yritykselle yhteisösakkoa

15.04.2024 09:22

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perunoiden jalostuksen ja säilönnän alalla toimivan Öströmin Perunatuote Oy Ab:n työturvallisuusrikoksesta 18 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta sekä työsuojelurikkomuksesta yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen ja työnjohtajana toimineen yrityksen edustajan työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä olleet laiminlyönnit tulivat ilmi, kun työsuojelutarkastaja tutki elokuussa 2021 Kristiinankaupungissa tapahtunutta työtapaturmaa. Tapaturma sattui, kun työntekijä käytti hiomatyössä sorvia hanskat kädessään ja piteli hiomanauhaa käsin. Työntekijän käsi takertui sorvissa pyörivään telaan ja kiertyi telan ympärille.

Vastaajat kiistivät oikeudessa syyllisyytensä ja vaativat syytteiden hylkäämistä.  

Yrityksessä oli laiminlyöty useita velvollisuuksia

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi muun muassa seuraavat laiminlyönnit: Yrityksen toiminnassa oli laiminlyöty vaarojen selvittäminen ja arviointi kyseisen sorvin ja muiden huoltohenkilöstön työvälineiden, koneiden ja työmenetelmien osalta. Sorvin käytön osalta oli laiminlyöty turvallisten työtapojen opastaminen. Sorvin käyttöohjeiden ajan tasalla pitämisestä ei ollut huolehdittu vaaditulla tavalla. Vaarallinen työtapa oli päässyt vakiintumaan, koska huoltotyössä käytettyjen työtapojen seuraaminen oli laiminlyöty.  

Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­nen: Käsinhionta sorvilla on erittäin vaarallista

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus selvittää ja arvioida vaaratekijät käytetyillä työvälineillä ja valvoa, että työntekijät noudattavat turvallisia työtapoja. 

"Käsinhionta sorvilla on vaarallinen työtapa, jota ei tulisi käyttää yhdelläkään työpaikalla. Se on johtanut erittäin vakaviin henkilövahinkoihin”, korostaa työsuojelun vastuualueen lakimies Lassi Anttila Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 4.4.2024, asianumero R 23/1360. Tuomio ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.

Lähde: aluehallintoviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää