Tahdosta riippumaton psykiatrinen lääkehoito vaatii jatkossa hal­lin­to­pää­tök­sen – päätöslomake nyt julkaistu

12.03.2024 14:50

Huhtikuun alussa tulee voimaan mielenterveyslain muutos, jonka mukaan tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa olevan potilaan psyykkisen sairauden lääkehoitoon vaaditaan hallintopäätös, jos hoitoa ei onnistuta toteuttamaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Nyt STM on julkaissut lomakkeen, jolla päätös annetaan.

Hallintopäätös täytyy antaa, jos potilas vastustaa lääkehoitoa, hänen tahdostaan ei saada selvyyttä tai potilas pyytää päätöstä. Potilaalla on mahdollisuus hakea muutosta kyseiseen päätökseen valittamalla hallinto-oikeuteen.

Muutoksenhakuasia on käsiteltävä tuomioistuimessa kiireellisenä. Riittävän lääketieteellisen asiantuntemuksen varmistamiseksi hallinto-oikeudessa asian käsittelyyn ja ratkaisemiseen osallistuu asiantuntijajäsen.

Päätöslomake on lisätty asetukseen (1582/2015 , muutettu 6.3.2024 STM:n asetuksella 102/2024). Lomake lisätään ennen asetuksen voimaantuloa täytettävässä PDF-muodossa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) verkkosivulle: 

Tietojärjestelmätoteutuksia varten lomakerakenne julkaistaan myöhemmin myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koodistopalvelussa.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää