Suomi päivittää el­py­mis­suun­ni­tel­maan­sa – muutokset varmistavat EU-rahoitusta

16.05.2024 15:48

Elpymis- ja palautumissuunnitelman muutokset liittyvät energiainvestointeihin, työllisyystoimiin ja määräaikoihin. Valtioneuvosto hyväksyi 16.5.2024 Suomen ehdotuksen suunnitelman päivitykseksi.

Suomi päivittää suunnitelmaansa, koska joidenkin tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttaminen ei ole enää todennäköistä. Jos Suomi ei saavuttaisi tavoitteita ja välitavoitteita, osa EU-rahoituksesta jäisi saamatta.

Suomi ehdottaa muutoksia 16 toimenpiteeseen. Keskeisimmät muutosehdotukset jakautuvat neljään ryhmään:

  • Energiainvestoinnit: rahoitettavien hankkeiden loppuun saattaminen määritellään muilla keinoilla kuin rahoituspäätöksiin sidotulla rahasummalla. 
  • Viivästykset: määräaikoja lykätään.
  • Työllisyystoimet: Työkanava Oy:lle tarkoitettu rahoitus siirretään muihin toimiin, jotka ajavat samoja ylemmän tason tavoitteita.
  • Ahvenanmaa: määräaikoja lykätään ja osa aurinkoenergiainvestointien rahoituksesta suunnataan tuulivoimahankkeeseen.

Komissio arvioi, neuvosto hyväksyy

Valtioneuvosto hyväksyi 16.5.2024 Suomen ehdotuksen elpymis- ja palautumissuunnitelman päivitykseksi. Valtiovarainministeriö lähettää ehdotuksen EU:lle ja jatkaa keskusteluja Euroopan komission kanssa. Seuraavaksi komissio arvioi päivityksen, ja lopullisesti sen hyväksyy EU:n neuvosto.

Elpymis- ja palautumissuunnitelma on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, joka vauhdittaa uudistuksia ja investointeja. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää