Soterin ruuhkautunut tilanne jatkuu

12.02.2024 09:00

Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä viisi viikkoa. Tällä hetkellä rekisteröintihakemusten käsittely on pahasti ruuhkautunut. Hakemuksia on jonossa noin 2 000. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi enimmillään kestää jopa useita kuukausia.

Pal­ve­lun­tuot­ta­ja – tutustu koottuihin ohjeisiimme

  • Kaikkien Valveri-rekisterissä olleiden palveluntuottajien tiedot ovat siirtyneet sellaisenaan uuteen Soteri-rekisteriin. Soteriin ei siis tarvitse tehdä uutta rekisteröintiä, ellei toiminnassasi ole tapahtumassa sellaista muutosta, joka edellyttää muutoshakemuksen tekoa.
  • Mikäli sinun tarvitsee rekisteröityä sähköisessä asioinnissa uutena sote-palveluntuottajana tai tehdä muutoshakemus, täytä kaikki hakemuksen kentät huolella, jotta lisäselvityspyyntöä ei tarvita.
  • Merkitse hakemuksen alkuun lisätietoihin yhteenveto siitä, mitä haet tai mihin haet muutosta.
  • Palveluntuottamisen edellytyksenä on myös, että palveluntuottajalle on rekisteröity vähintään yksi palveluyksikkö palveluineen. Täytäthän siis myös palveluyksikkötiedot tarkasti.

Löydät verkkosivuiltamme hyödyllisiä ohjeita Soterin käyttöön. Palveluntuottajille lähetetään myös ohjeistavia asiakasviestejä sähköpostitse.

Lue lisää Soterista.

Ohjeita ja tietoa Soterista yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille.

Soterin sähköisen asioinnin käyttöohje sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille (pdf).

Ohjeita ja tietoa Soterista yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille.

Soterin sähköisen asioinnin käyttöohje varhaiskasvatuksen palveluntuottajille (pdf).

Yksityisten sote-pal­ve­lun­tuot­ta­jien rekisteröinti perustuu lakiin

Vaikka tilanne onkin ruuhkautunut, ei palveluntuottajille voida myöntää erikoislupaa harjoittaa toimintaa hakemuksen ratkaisua odottaessa. Sote-valvontalain (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta, 741/2023) mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Soteri-rekisteriin. Aiemmin itsenäinen ammatinharjoittaja pystyi aloittamaan toimintansa heti tehtyään ilmoituksen aluehallintovirastoon.

Soterin sähköisen asioinnin teknisten toiminnallisuuksien parantamiseksi ja hakemusruuhkan purkamiseksi tehdään töitä. Valvira on lisännyt myös henkilöstöä hakemusten käsittelyyn. Joitain korjauksia Soterin asiointiin on jo tehty. Asioinnin navigointia on selkeytetty ja taustajärjestelmistä siirtyviä tietoja ja tiedon siirtymistä on parannettu.

Lähde: aluehallintoviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää