Selvitys: Lah­jus­ri­kos­sään­nök­sis­sä on kehitettävää

31.05.2024 14:44

Oikeusministeriön tilaama selvitys lahjusrikoksia koskevan lainsäädännön kehittämistarpeista on julkaistu. Selvityksessä esitetään vaihtoehtoiset mallit tunnusmerkistöjen yksinkertaistamiseksi. Lisäksi esitetään vaikutusvallan kauppaamisen kriminalisointia, menettämisseuraamuksen määräämisen tehostamista ulkomaisen tahon lahjonnassa sekä tarkennuksia ulkomaisen virkamiehen määritelmään.

Selvityksen toteutti rikos- ja prosessioikeuden professori emeritus Matti Tolvanen. Kattavassa käräjä- ja hovioikeuskäytännön analyysissa keskitytään syytteiden hylkäämisperusteisiin, edun ja palvelussuhteen yhteyteen, suosimistarkoitukseen elinkeinotoiminnan lahjusrikoksissa, tahallisuuteen ja ulkomaisen tahon lahjomiseen.

Selvityksen lähtökohtana ovat lahjusrikossääntelyn haasteet, joita on tullut ilmi oikeuskäytännössä ja Suomea koskevissa kansainvälisissä maaraporteissa. Selvitys on laadittu osana kansallista korruptionvastaista strategiaa 2021–2023.

Lähde ja lisätietoja: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää