Pre­si­den­tin­vaa­lin äänestyspaikka määräytyy 8.12. asuinpaikan perusteella

04.12.2023 08:17

Presidentinvaalin äänestyspaikka määräytyy äänestäjän asuinpaikan perusteella. Tammikuun presidentinvaalin äänioikeusrekisterin tiedot poimitaan väestötietojärjestelmästä 8.12.2023.

Presidentinvaalin vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan äänioikeutetulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Sen sijaan ennakkoäänestyspaikan voi valita vapaasti.

Presidentinvaalin ensimmäisessä vaalissa 28.1.2024 ja mahdollisessa toisessa vaalissa 11.2.2024 käytetään samaa äänioikeusrekisteriä. Myös mahdollisen toisen vaalipäivän äänestyspaikka määräytyy 8.12. osoitetietojen perusteella.

Mikäli äänioikeutettu muuttaa 8.12. jälkeen, äänestyspaikka määräytyy aiemman asuinpaikan mukaisesti.

Ää­nioi­keus­il­moi­tus lähetetään postitse tai Suomi.fi-palveluun

Äänioikeutetuille postitetaan joulu−tammikuun aikana ilmoitus äänioikeudesta. Jos äänioikeutettu on ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään hänelle Suomi.fi-verkkopalveluun. Presidentinvaalissa sähköinen äänioikeusilmoitus lähtee noin joka viidennelle äänioikeutetuista.

Tietoa presidentinvaalista ja äänestämisestä.

Presidentinvaalin yleiset ennakkoäänestyspaikat.

Lähde: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää