Pohjoismaiden ku­lut­ta­ja­vi­ran­omai­set ottivat kantaa il­mas­to­väit­tä­miin markkinoinnissa

07.05.2024 15:10

Pohjoismaiset kuluttajaviranomaiset ovat laatineet yhteisen kannanoton tietyistä markkinoinnissa käytetyistä ilmastoväittämistä. Useat yritykset hyödyntävät väitteitä, joissa tuotteita ja palveluja kuvaillaan esimerkiksi sanoilla ”ilmastoneutraali”, ”ilmastokompensoitu” ja ”nettonolla”.

Kannanoton taustalla on Ruotsin patentti- ja markkinatuomioistuimen ratkaisu, jolla tuomioistuin vuonna 2023 kielsi Arla Foods AB:tä käyttämästä väitettä ”nettonolla ilmastojalanjälki” ja muita vastaavia harhaanjohtavia väitteitä, jotka antoivat kuluttajille vaikutelman siitä, ettei tuotteella ollut vaikutusta ilmastoon tai että vaikutus oli täysin kompensoitu, vaikka näin ei ollut.

Pohjoismaiset kuluttajaviranomaiset pitävät tärkeänä, että yritykset mieluummin kuvaavat konkreettisia toimia esimerkiksi hiilidioksidin sitomisesta sen sijaan, että markkinoisivat tuotteitaan ja palveluitaan yleisillä ilmastokompensaatiota koskevilla väitteillä, joita useimpien yritysten on vaikea todistaa todeksi.

Suomessa kuluttaja-asiamies on puuttunut viime vuosina useamman kerran lainvastaiseen ympäristömarkkinointiin ja vaatinut muutoksia ympäristöväitteiden esittämiseen muun muassa Finnairilta, Marimekolta ja Stockmannilta, Froneri Finlandilta, Vattenfallilta ja Fortumilta.

Lähde ja lisätietoja: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää