Ministeri Satonen: Destination Earth -hanke avaa aivan uusia yh­teis­työ­mah­dol­li­suuk­sia yliopistojen ja yritysten välille

11.06.2024 07:10

”Nyt käynnistyvä Destination Earth -hanke on erinomainen esimerkki digitaalisen mallinnuksen mahdollisuuksista. Ilmastomalli on todellinen läpimurto tarkkuuden, paikallisten yksityiskohtien ja vuorovaikutteisuuden suhteen”, totesi työministeri Arto Satonen Euroopan komission kestävän kehityksen lippulaivahanke Destination Earth -hankkeen avajaistilaisuudessa 10.6.2024 Kajaanissa.

”Hanke avaa aivan uusia yhteistyömahdollisuuksia yliopistojen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän välille, mikä puolestaan edistää hyvinvointia ja talouskasvua koko Euroopassa ja Suomessa”, arvioi ministeri Satonen. 

Destination Earth -hankkeessa luodaan maapallon tarkka digitaalinen malli, jonka avulla voidaan seurata, simuloida ja ennakoida ilmastoa ja muita luonnonilmiöitä. Hankkeen digitaalinen ilmastomalli on koulutettu Kajaanin LUMI-supertietokoneella. 

”Tutkimusyhteisömme on tarttunut innokkaasti supertietokoneen mahdollisuuksiin huippuluokan tutkimus - ja innovaatiotoiminnassa. Kajaanin konesali houkuttelee myös yksityisiä yrityksiä Kajaaniin. Tänä keväänä yritykset Britanniasta ja Islannista ovat päättäneet laajentaa datakeskustoimintaansa Kajaaniin”, kertoo ministeri Satonen. 

Hankkeen avajaisten yhteydessä työministeri keskusteli myös EU-komission varapuheenjohtaja ja kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin kanssa. Aiheina olivat valtiontuet, kilpailupolitiikka, sisämarkkinastrategia ja teollisuuspolitiikka. 

Kajaanin EuroHPC LUMI -supertietokone on tällä hetkellä Euroopan tehokkain ja maailman viidenneksi tehokkain supertietokone.

Lähde: tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää