Ministeri Rydman: Koronatukien joustoja ei ole tarpeen enää jatkaa

05.02.2024 10:19

Koronakriisin seurauksena käyttöönotetut yritystuet kohdistuivat valtaosin matalan tuottavuuden yrityksiin, mikä hidastaa tulevaa tuottavuuskehitystä ja Suomen talouskasvua, arvioi 5.2.2024 julkaistu Etlan tutkimus, joka on osa työ- ja elinkeinoministeriön laajaa koronatukien arviointisarjaa vuosina 2020–2024.

”Tulokset tukevat sitä, että EU:n tulisi palata kriisejä edeltäneeseen normaaliin tukipolitiikkaan. Talouskasvun näkökulmasta koronatukien joustoja ei ole tarpeen enää jatkaa, kun akuutti kriisi on ohi. Seuraavaksi tarvitsemme TK-rahoituslain ja muiden hallitusohjelman politiikkatoimenpiteiden toimeenpanoa. Ne tulevat juuri oikeaan aikaan tukemaan yritysten uudistumista ja kasvua”, sanoo elinkeinoministeri Wille Rydman.

Koronatukien tavoitteena oli auttaa yrityksiä selviämään akuutin maksuvalmiuskriisin yli. Tässä onnistuttiin. Tutkimuksen mukaan kuitenkin myös ennen pandemiaa tappiolla olleet yritykset saivat paljon tukia, mikä hidastaa pääoman ja työvoiman luonnollista siirtymistä tuottavampiin yrityksiin. Koronatuet nostivat vain hyvin harvan yrityksen voitolliseksi.

”Vaikka kriisit ja keinot niistä selviytymiseksi ovat erilaisia, koronatukien opit kerätään talteen tulevaisuuden päätöksenteon pohjaksi, kunhan loppuraportin suositukset ovat käytettävissä”, toteaa tutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Anne Rothovius

Nyt julkaistu tutkimus on väliraportti työ- ja elinkeinoministeriön koronatukien arviointisarjan viimeisestä osasta, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa rahoitusinstrumenttien yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää