Kestävän kehityksen toimikunta aloitti kautensa keskustelulla yh­den­ver­tai­suu­des­ta

05.03.2024 07:39

Pääministeri Petteri Orpon puheenjohtama kestävän kehityksen toimikunta käsitteli kauden 2024–2027 ensimmäisessä kokouksessaan yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä kestävän kehityksen lähtökohtana. Toimikunnan uusi kokoonpano asetettiin valtioneuvoston yleisistunnossa 22.2.2024.

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda2030:n ketään ei jätetä -periaatteen ytimessä ja onnistuneen kestävyysmurroksen edellytyksiä. Kestävän kehityksen toimikunnan uusi, 22.2.2024 asetettu kokoonpano avasi kautensa käymällä temaattisen keskustelun valtioneuvoston yhdenvertaisuustyön ja kestävän kehityksen toimikunnan strategian yhtymäkohdista ja toimikunnan mahdollisuuksista edistää yhdenvertaisuutta arjessamme, osana sosiaalisesti kestävää kehitystä.

”Vahva, tasa-arvoinen ja osallistava yhteiskunta lisää kokonaisturvallisuutta ja kriisinkestävyyttä, ja on kestävän kehityksen perusta. Kestävän kehityksen toimikunnassa teemme yhdessä työtä, jonka tavoitteena on turvata hyvän elämän mahdollisuudet niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Tekemämme työ on tavoitteellista ja tärkeää niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Tästä voi syystä kokea innostusta”, toimikunnan puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo sanoi kokouksessa.

Kestävän kehityksen toimikunnan kauden 2024–2027 kokoonpanoon kuuluu yhteensä 120 jäsentä, varajäsentä ja pysyvää asiantuntijaa. Toimikunnan puheenjohtajana toimii pääministeri Orpo ja hänen sijaisinaan liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Alkaneella kaudella varapuheenjohtajia ovat Saana Ylikruuvi Nuorten Agenda2030 -ryhmästä ja Antti Herlin Tiina ja Antti Herlinin säätiöstä.

Kestävän kehityksen toimikunta on vuodesta 1993 lähtien keskeytyksettä toiminut vaikuttajafoorumi, joka tuo yhteen laajan toimijajoukon edistämään kestävyysmurrosta käytännön yhteistyön voimin. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Alkavalla kaudella toimikunta jatkaa vuonna 2022 uudistetun strategiansa toimeenpanoa sekä vahvistaa entisestään kestävän kehityksen kytkemistä osaksi kansallista politiikkaa ja oppimista parhaista käytännöistä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lähde: valtioneuvoston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää