Kansainvälisen me­ren­kul­ku­jär­jes­tön me­ri­tur­val­li­suus­ko­mi­tea kokoontuu Lontoossa

15.05.2024 07:01

Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) meriturvallisuuskomitea kokoontuu 15.–27.5.2024 Lontoossa. Komitea kokoontuu nyt 108. kertaa. Komitean kokouksessa asialistalla on sopimusmuutosten viimeistely ja vahvistaminen.

Kokouksessa meriturvallisuuskomitea (Maritime Safety Committee, MSC) kehittää tavoitepohjaista merenkulun automaation MASS-säännöstöä sekä turvallisuussääntelykehystä uutta teknologiaa ja vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäville aluksille kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Lisäksi kokouksessa on tarkoitus päivittää IMO:n kyberturvallisuusohjeistus sekä keskustella Punaisenmeren turvallisuusuhista kauppamerenkululle. Kokouksessa pohditaan myös menettelyitä koskien komitean työtaakan hallintaa ja yhdenmukaisten tulkintojen hyväksymistä. Lisäksi komitea hyväksyy sen toimivaltaan kuuluvien alakomiteoiden päätökset sekä ohjaa niiden tulevaa työtä.

Meriturvallisuuskomitea valmistelee tällä hetkellä merenkulun edistynyttä automaatiota koskevaa tavoitepohjaista MASS-säännöstöä. Tavoitteena on edistää automaattisten MASS-alusten turvallisuutta ja käyttöönottoa. Ohjaavan säännöstön perusteella on tarkoitus laatia myöhemmin pakottava säännöstö.

Komitea pyrkii saamaan ohjaavan säännöstön valmiiksi vuonna 2025. Kokouksessa keskustellaan myös siitä, tulisiko säännöstön olla pakottavana voimassa alustavan suunnitelman mukaisesti jo vuonna 2028.

Suomi osallistuu aktiivisesti kaikkiin kokouksessa perustettaviin työryhmiin ja edistää muun muassa MASS-säännöstön kehittämistä.

Lähde: liikenne- ja viestintäministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää