Jatkossa ulkomaisten luon­non­mar­jan­poi­mi­joi­den pääväylä Suomeen on työsuhteinen kausityö

16.05.2024 07:52

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä linjasi kokouksessaan 15.5.2024 kausityölain ja -asetuksen muutosten valmistelusta niin, että jatkossa pääväylä luonnonmarjanpoimintaan olisi työsuhteinen kausityö. Tavoitteena on saada muutokset voimaan satokaudelle 2025.

Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin kerääjiin. Vuoteen 2023 saakka poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saavat oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta. Luonnonmarja-alalla on esiintynyt ongelmia ulkomaisten poimijoiden työoloissa ja ansioissa sekä ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä. 

Jatkossa poimintaa ei rinnasteta turismiin, vaan yritysten tulee maahantulon mahdollistamiseksi palkata poimijat työsuhteeseen. Luonnonmarjanpoimijoiden maahantulo tapahtuu siis jatkossa samoilla edellytyksillä kuin esimerkiksi puutarhamarjanpoimijoiden. Ulkomaisten poimijoiden asemaa parannetaan kausityölakia ja -asetusta muuttamalla.

“Marjanpoimijoiden maahantuloon tarvitaan kestävä ratkaisu. Työsuhteisuus tuo poimijoille työsuhteen edut ja vähimmäispalkan sekä helpottaa oikeuksien toteutumisen valvontaa. Muutos on marja-alalle suuri ja haasteellinenkin, ja yrityksiltä tarvitaan uudistumiskykyä,” työministeri Arto Satonen sanoo. 

Valmistelu käynnistetään kiireellisesti

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää kiireellisesti esityksen valmistelun, jotta uusi sääntely tulisi voimaan satokaudelle 2025. Hallituksen esitys tulisi antaa loppuvuodesta 2024. Sidosryhmiä kuullaan valmistelun aikana lausuntokierroksella. Marjanpoimijoiden aseman parantaminen on osa työperäisen hyväksikäytön torjunnan toimenpideohjelmaa.

Päätöksentekoa työsuhteisesta kausityöstä on tukenut Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Vaasan yliopiston selvitys. Selvitys piti työsuhteisuutta realistisempana vaihtoehtona kuin yrittäjyyttä, koska poimijat eivät oletettavasti suoriutuisi yrittäjyyden lakisääteisistä velvollisuuksista muun muassa heikon kielitaidon vuoksi. 

Muutoksia maahantuloon jo tänä kesänä

Marja-alan ongelmien vuoksi ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024, eli poimijat eivät voi enää tulla Suomeen turistiviisumilla. Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla. Satokaudeksi 2025 valmisteltava maahantulo kausityöntekijänä tulee olemaan menettelynä kevyempi ja lupamaksuiltaan edullisempi kuin työntekijän oleskelulupa.

Nyt valmisteltavat muutokset eivät vaikuta suomalaisten tai Suomessa muulla kuin marjanpoiminnan perusteella oleskelevien henkilöiden oikeuteen poimia luonnonmarjoja ja myydä niitä valitsemalleen taholle. Ulkomaisten marjanpoimijoiden on jatkossakin mahdollista tulla Suomeen myös yrittäjäksi, jos poimija täyttää yrittäjän oleskeluluvan edellytykset.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää