Itä-Suomen, Lounais-Suomen ja Pohjois-Suomen alue­hal­lin­to­vi­ras­to­jen ylijohtajat nimitettiin

25.01.2024 18:00

Valtioneuvosto on nimittänyt kolmen aluehallintoviraston ylijohtajat. Ylijohtajien virat täytetään 31.12.2025 asti valtion aluehallinnon uudistuksen takia.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaksi nimitettiin lääketieteen tohtori Markku Tervahauta. Tervahauta on toiminut aiemmin muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajana sekä ylijohtajana sosiaali- ja terveysministeriössä. 

”Tehtävä on erityisen mielenkiintoinen juuri nyt kokonaisturvallisuus- ja varautumisnäkökulmasta sekä hyvinvointialueiden aloituksen kannalta. Tärkeää on myös eteenpäin vievä ja osallistava prosessi uutta valtakunnallista lupa-, ohjaus- ja valvontavirastoa valmisteltaessa”, kertoo Tervahauta.

Tervahauta nimitettiin virkaan 1.2.2024–31.12.2025 määräajaksi.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaksi nimitettiin kasvatustieteiden maisteri Ilkka Horelli. Horelli on toiminut aiemmin muun muassa johtotehtävissä Lounais-Suomen aluehallintovirastossa sekä pelastusylitarkastajana Länsi-Suomen lääninhallituksessa ja Lounais-Suomen aluehallintovirastossa. 

”Aluehallintovirasto on minulle tuttu työpaikka ja aiemmat tehtävät pelastustoimen ja varautumisen parissa antavat hyvän pohjan ylijohtajan viran hoitamiseen. Odotan kovasti työskentelyä Lounais-Suomen aluehallintoviraston erinomaisten asiantuntijoiden kanssa. Vakiintuneiden tehtävien lisäksi tuleva virastouudistus ja sen toimeenpano tuovat ylijohtajan tehtäviinkin varmasti uutta”, kertoo Horelli.

Horelli nimitettiin virkaan 1.2.2024–31.12.2025 määräajaksi.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaksi nimitettiin filosofian maisteri Kaisa Ainasoja. Ainasoja on toiminut aiemmin muun muassa ylijohtajana ja johtajana Lapin aluehallintovirastossa sekä kansliapäällikkönä Lapin lääninhallituksessa.

”Edessä olevat kaksi vuotta ovat aluehallintovirastoissa muutoksen vuosia. Keskeistä on hallitusohjelmaan kirjatun mittavan valtion aluehallinnon uudistuksen toteuttaminen yhteistyössä ohjaavien ministeriöiden ja muiden muutoksen kohteena olevien virastojen kanssa. Samalla perustehtävämme ihmisten hyvinvoinnin, yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden eteen tulee hoitaa häiriöttä ja henkilöstön jaksamisesta huolehtien. Aluehallintovirastot toimivat yhteiskunnan hyväksi yhdessä ja lähellä – näin haluan myös ylijohtajana toimia”, kertoo Ainasoja.

Ainasoja nimitettiin virkaan 15.2.2024–31.12.2025 määräajaksi.

Ylijohtajien virat täytetään 31.12.2025 asti valtion aluehallinnon uudistuksen takia. Uudistuksessa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, aluehallintovirastot sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ELY-keskusten ympäristöasioiden vastuualueen tarkoituksenmukaiset tehtävät yhdistetään uuteen valtakunnalliseen virastoon. Uuden mallin mukaan järjestetty valtion aluehallinto käynnistää toimintansa viimeistään vuonna 2026.

Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää