EU-vaalien äänestyspaikka määräytyy 19.4. asuinpaikan perusteella

16.04.2024 08:24

EU-vaalien vaalipäivän äänestyspaikka määräytyy äänestäjän asuinpaikan perusteella. Kesäkuun EU-vaalien eli europarlamenttivaalien äänioikeusrekisterin tiedot poimitaan väestötietojärjestelmästä 19.4.2024.

EU-vaalien vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan äänioikeutetulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Sen sijaan ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.  
    
EU-vaalien vaalipäivä on Suomessa sunnuntai 9.6.2024. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.–4.6.2024. Ulkomailla ennakkoäänestysajanjakso on 29.5.–1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaika on tätä lyhyempi.

Vaikka äänioikeutettu muuttaisi 19.4. jälkeen, äänestyspaikka määräytyy aiemman asuinpaikan mukaisesti.

Ää­nioi­keus­il­moi­tus lähetetään postitse tai Suomi.fi-palveluun

Äänioikeutetuille lähetetään huhti−toukokuun aikana ilmoitus äänioikeudesta. Jos äänioikeutettu on ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään hänelle vain Suomi.fi-verkkopalveluun. EU-vaaleissa sähköisen äänioikeusilmoituksen saa noin 1,2 miljoonaa suomalaista.

Lähde ja lisätietoja: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää