Eduskunta kävi lä­he­te­kes­kus­te­lun DCA-sopimuksesta

05.06.2024 09:52

Puolustusyhteistyösopimus syventää Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tiivistä yhteistyötä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla. Sopimus sääntelee mahdollisuutta Yhdysvaltojen sotilaalliseen läsnäoloon Suomessa kaikissa turvallisuustilanteissa.

Eduskunta kävi 4.6.2024 lähetekeskustelun hallituksen esityksestä Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi.

Esitykseen sisältyy lakiehdotus sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.​

Esittelypuheenvuorossaan ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) totesi Nato-jäsenyyden tuovan mukanaan tietyt periaatteet joukkojen toimimiseen liittolaismaan alueella. Ministerin mukaan sopimuksilla halutaan luoda yhdessä sovittu, nykyaikaan soveltuva toimintaraami, joka luo ennakoitavuutta sekä selkeyttä yhteistyöhön eri tilanteissa. Ministeri jatkoi:

"Sopimus syventää ja laajentaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä Suomelle keskeisen strategisen liittolaisen kanssa. Se edistää puolustusyhteistyötä kaikissa turvallisuustilanteissa. Kyse on Suomen omasta täysivaltaisuutensa puitteissa tekemästä ratkaisusta. Sopimus on tehty Suomen puolustuksen ja turvallisuuden vahvistamiseksi."

Keskustelu jatkui turvallisuusteemoissa, ja puheenvuoroja pidettiin esimerkiksi pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudesta ja valtioiden tuomiovallasta. Vilkkaan lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta, lakivaliokunta ja puolustusvaliokunta antavat lausunnon.

HE 58/2024 vp.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Lue myös oikeusministeriön aikaisempi tiedote: Hallituksen esitys Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä puolustusyhteistyösopimuksesta on annettu eduskunnalle.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää