Eduskunta kävi ajan­koh­tais­kes­kus­te­lun suomen kielen asemasta

29.02.2024 07:36

Eduskunta kävi täysistunnossa 28.2.2024 keskustelualoitteen pohjalta ajankohtaiskeskustelun suomen kielen asemasta.

Aloitteessa kannetaan huolta englannin kielen kasvavasta asemasta suomen kielen aseman kustannuksella. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, edustaja Pekka Aittakumpu (kesk.), nosti esittelypuheenvuorossaan esille muutaman esimerkin.

"Tilanne on mennyt niin pitkälle, että kahvilat ja ravintolat eivät välttämättä palvele lainkaan suomeksi. Mainoksissa ja puhekielessä vilisee englanninkielisiä sanoja. Jopa valtion virastoja ja toimielimiä nimetään Suomen sijaan englanniksi, sähköpostit ministereille lähetetään englanninkielisiin osoitteisiin", sanoi edustaja Aittakumpu.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) totesi omassa puheenvuorossaan, että valtioneuvostossa on vireillä useita hankkeita suomen kielen asemaan liittyen ja että kansalliskielistrategian toimeenpanoa jatketaan hallitusohjelman mukaan. Oikeusministerin mukaan strategiassa arvioidaan, ettei suomen kieli ole uhanalainen, mutta sen asemaa uhkaa tietty heikkeneminen.

Keskustelussa nostettiin esiin useita huolenaiheita liittyen suomen kielen elinvoimaisuuteen kuten säästäminen opetuksen rahoituksesta, arvonlisäveron periminen kirjoista sekä kannusteiden puute tieteen tekemiselle suomeksi.

Keskustelualoite KA 1/2024 vp.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää