Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen ran­gais­ta­vuu­des­ta

12.06.2024 14:51

Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen on ollut rangaistavaa rikoslain pahoinpitelyä koskevien säännösten mukaisesti. Nyt silpomisesta ja sen valmistelusta on tarkoitus säätää rikoslakiin erilliset säännökset. Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin.

​​​Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuuden selkeyttämistä valmisteltiin jo edellisellä vaalikaudella, ja oikeusministeriössä on vuonna 2021 käynnistetty tähän liittyvä lainsäädäntöhanke. Taustalla on muun muassa kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä (KA​A 1/2019​). Eduskunta edellytti vastauksessaan valtioneuvostolta mahdollisimman ripeitä toimenpiteitä asian edistämisessä.

Hanke naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen ja sen valmistelun rangaistavuudesta jatkuu myös pääministeri Petteri Orpon hallituskaudella. ​​Rangaistavaksi tulisi myös alaikäisen tytön vienti ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten. Tarkoituksena on säätää erikseen silpomisrikosten vanhentumisesta, jos uhri on alaikäinen tyttö. Lisäksi tahallinen henkirikos ei vanhenisi koskaan. Näin varmistettaisiin, että tekijä saadaan rikosoikeudelliseen vastuuseen, vaikka tapaus selviäisikin vasta hyvin pitkän ajan jälkeen. Samassa yhteydessä kumottaisiin rikoslain 21 luvun lapsensurmaa koskeva 4 § tarpeettomana.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa naisten ja tyttöjen hengen ja terveyden suojaa sekä heidän ruumiillista koskemattomuuttaan ja seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan.

Hallituksen esityksen luonnos laiksi rikoslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi oli lausuntokierroksella 18.4.−23.5.2024. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2024 kevätistuntokaudella. 

Eduskunnan kirjasto on koonnut uudistushankkeesta tietopaketin, joka sisältää lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, kansainvälistä oikeusvertailua, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää