Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin kan­sa­lai­suus­lain asu­mi­sai­kae­del­ly­tys­ten muuttamisesta

27.03.2024 16:02

Kansalaistamisen edellytyksiä tiukennetaan. Ensimmäisessä vaiheessa muutetaan asumisaikaa koskevia säännöksiä. Eduskunnan kirjasto on laatinut hankkeesta tietopaketin.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa linjataan, että kansalaistamisen edellytyksiä tiukennetaan. Kansalaistaminen tarkoittaa kansalaisuuden myöntämistä hakemuksesta. Sisäministeriössä on käynnistetty kolme hanketta, joilla muutetaan kansalaisuuslakia (359/2003).

Ensimmäisessä vaiheessa esimerkiksi pidennetään kansalaistamisen edellyttämää asumisaikaa viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Asumisajaksi hyväksyttäisiin vain oleskeluluvalla oleskelu. Tällä hetkellä asumisaikaa on mahdollista kerätä useiden vuosien aikana. Asumisajan keräilystä halutaan nyt luopua. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokauden aikana. 

Seuraavissa vaiheissa muun muassa tiukennetaan kansalaisuuslain nuhteettomuus- ja toimeentuloedellytyksiä sekä otetaan käyttöön kansalaisuuskoe. Näiden hankkeiden osalta hallituksen esitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2024 ja kevätistuntokaudella 2025. 

​​Eduskunnan kirjasto on koonnut uudistushankkeesta tietopaketin, joka sisältää lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, kansainvälistä oikeusvertailua, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Nyt julkaistu tietopaketti koskee kansalaisuuslain muuttamisen ensimmäistä vaihetta.​

Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää