AVI: Mikä muuttuu alkoholijuomien vä­hit­täis­myyn­nis­sä 10.6.2024?

10.06.2024 09:02

Eduskunta on hyväksynyt alkoholilain muutokset käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien luvanvaraisen vähittäismyynnin prosenttirajan nostamisesta 5.6.2024. Muutokset tulevat voimaan 10.6.2024.

Vähittäismyyntiluvanhaltijat voivat myydä 10.6.2024 alkaen vähittäismyyntipaikoissaan, esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa, 5,5 tilavuusprosentin vahvuisten alkoholijuomien lisäksi korkeintaan 8 tilavuusprosentin vahvuisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Muutokseen ei tarvitse hakea erikseen lupaa aluehallintovirastolta. Tällä hetkellä käsittelyssä olevien enintään 5,5 tilavuusprosentin vahvuisten alkoholijuomien vähittäismyyntilupahakemuksien katsotaan koskevan vähittäismyyntilupaa myös enintään 8 tilavuusprosentin vahvuisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myyntiin.

Alkoholijuomien valmistajat ja tukkumyyjät ovat voineet aloittaa uuden lain mukaiset alkoholijuomatoimitukset vähittäismyyntipaikkoihin 7.6.2024 alkaen. Alkoholiluparekisterissä olevat enintään 5,5 tilavuusprosentin vahvuisten alkoholijuomien vähittäismyyntilupanumerot eivät tässä yhteydessä muutu, ja niille voidaan toimittaa myyntiä varten korkeintaan 8 tilavuusprosentin vahvuisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Lupatiedot ja hakemuslomakkeet päivitetään alkoholielinkeinorekisteriin ja sen sähköiseen asiointiin lakimuutosta vastaaviksi. Valvira päivittää lähiaikoina myös alkoholin vähittäismyyntiä, anniskelua, markkinointia ja pakkausmerkintöjä koskevat yleisohjeensa vastamaan tehtyä alkoholilain muutosta.

Lähde: aluehallintovirastojen tiedote.

Lue myös valtioneuvoston uutinen 6.6.2024: Ruokakaupoissa saa myydä käymisteitse valmistettuja 8-prosenttisia alkoholijuomia 10.6. alkaen.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää