Apu­lai­soi­keus­kans­le­rin sijainen: Tuomarin huolimattomuus julkisen selosteen laatimisessa

20.02.2024 07:52

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käräjätuomarina toimineen käräjätuomarin huomiota huolellisuuteen julkisen selosteen laatimisessa. Asia tuli oikeuskanslerin tietoon Helsingin hovioikeuden ilmoittamana. 

Käräjätuomarilta oli jäänyt salassa pidettäväksi määrätystä tuomiosta laatimaansa julkiseen selosteeseen näkyville yhden asianomistajan sukunimi.

Tuomarin keskeisiin virkavelvollisuuksiin kuuluu huolehtia niin oikeudenkäynnin julkisuudesta kuin myös sen rajoittamisesta yksityiselämän ja arkaluonteisten tietojen suojaamiseksi. Ennakoitavissa olevat seuraukset asianomistajan salassa pidettäväksi määrätyn henkilöllisyyden paljastumisesta voivat olla vakavia hänen kannaltaan ja horjuttavat luottamusta lainkäytön asianmukaisuuteen.

Asiassa ei kuitenkaan ilmennyt, että asianomistajan henkilöllisyys olisi julkisessa selosteessa kerrotun sukunimen seurauksena paljastunut.

Lähde: oikeuskanslerinviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää