Vuokranantajan varmat keinot

21.08.2019 08:32

Vuokralaisen luottotiedot kannattaa tarkistaa aina etukäteen, sillä jälkiviisaus ei auta.    

Maksuhäiriöisten määrä on noussut Suomessa vuosi vuodelta. Vuonna 2018 maksuhäiriöisiä oli yli 380 000, tuhansia enemmän kuin edellisvuonna. Häiriömerkintöjä oli yli 8 prosentilla aikuisista.

Vuokramarkkinoilla tilanne on kiperä. Jos on saanut merkinnän maksamattomista vuokrista, uutta asuntoa on vaikea saada.

Vaikka maksuhäiriöt ovat tuttu ilmiö vuokranantajien keskuudessa, silti moni jättää vuokralaisten luottotiedot tarkistamatta. Miksi?

– Yleisin syy on se, että yksityinen vuokranantaja luulee, että luottotietoja ei voi tarkistaa. Ennen niin olikin, mutta ei enää, sanoo Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola.

Luottotietoja antaa esimerkiksi Bisnode Oy.

Toinen syy on niin sanottu psykologinen silmä, ”mutu”, johon osa vuokranantajista luottaa. Kuka nyt tutun, sukulaisen tai ystävän luottotietoja lähtisi tarkistamaan.

– Ihmisestä ei voi tietää päällepäin, missä kunnossa hänen taloutensa on. Mutta kun tehdään sopimus, on tärkeää tietää eikä vain luulla.

Vuokranantajat reagoivat Metsolan mukaan jyrkästi pieneenkin maksuhäiriöön. Jos sellainen huomataan, keskustelu loppuu yleensä siihen. Kaikki synnit eivät ole kuitenkaan yhtä raskaita. Merkintä on voinut syntyä neljän euron tai neljänkymmenen miljoonan euron saatavista. On osattava katsoa, mitä mikin merkintä tarkoittaa.

Tarkista myös maksukyky

Luottotietojen varmistus ei yksin riitä takaamaan vuokranantajalle rauhallisia yöunia. Maksuhäiriömerkintöjen puuttuminen ei nimittäin aina tarkoita sitä, että vuokralle pyrkivä olisi luotettava. Liikkeellä on Metsolan kokemuksen mukaan aina pieni joukkio huijareita, jotka ovat tehneet laskujen maksamisen välttelystä taidetta.

– He voivat olla korviaan myöten veloissa, mutta he ovat saaneet kriittiset maksut maksettua, jolloin häiriömerkintöjä ei ole. Sen vuoksi on tärkeää kysyä myös maksukyvystä. Vuokranantaja voi pyytää palkkatodistusta tai eläkeläiseltä todistetta siitä, mihin vuokranmaksu perustuu. On nähtävä mustaa valkoisella.

Etukäteen tehdyt selvitykset ovat kultaakin kalliimpia, sillä vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen vuokralainen on yksityisyydensuojan piirissä. Muun muassa jälkikäteen syntyneet maksuhäiriöt eivät ole vuokrasopimuksen purkamisen peruste.

Tilanteet saattavat äityä hyvin ikäviksi, jos vuokralaiseksi on ujuttautunut hämäräveikko.

– Ihminen voi tulla hienolla autolla pihaan kalliit vaatteet päällään. Hän voi tarjota pyydettyä korkeampaa vuokraa. Sitten kun hän on muuttamassa, pankissa onkin jokin epäselvyys, tavarat ovat jo autossa ja avaimet on ihan pakko saada. Ja silloin vuokranantaja tekee sen kamalan virheen ja luovuttaa avaimet. Rahaa ei kuulu viikkoon eikä kahteen eikä vuokralaiseen saa enää yhteyttä. Poliisi ei pysty auttamaan, koska vuokralaista suojaa kotirauha. Kun vuokralainen on vihdoin saatu häädettyä, asunto on hirveässä kunnossa ja osa kodinkoneista ehkä viety. Todellisesta asukkaastakaan ei ole varmuutta.

Vastaavanlaisia tarinoita Metsola on kuullut kymmenittäin.

Takaajan avulla vuokralle

Maksuhäiriömerkinnät rajaavat helposti ihmiset vuokramarkkinoiden ulkopuolelle. Vuokravelallinen ei saa edes kaupungin asuntoa, Metsola huomauttaa. Helpotusta tilanteeseen on tuonut niin sanottu omavelkainen takaaja, joka sitoutuu tarvittaessa maksamaan vuokravelvoitteet. Hänen avullaan luottohäiriöisen vuokralaisen on mahdollista saada asunto, oma koti.

– Syrjäytymisen torjumisen kannalta muutos on valtavan tärkeä. Takaajan avulla kymmenillätuhansilla ihmisillä on nyt mahdollisuus päästä kiinni vuokra-asuntoon vapailla markkinoilla. Moni heistä on nuoria, Metsola muistuttaa.

Oma katto pään päällä on monelle ratkaiseva ponnistuslauta parempaan elämänhallintaan.

Mikä luot­to­tie­to­re­kis­te­ri?

Luottotietorekisteri antaa tietoja henkilön taloudellisesta tilanteesta ja sitoumusten hoitokyvystä.

Mak­su­häi­riö­koo­dit

Maksuhäiriöt pysyvät rekisterissä 2–5 vuoteen.

OSP Osamaksusopimukseen yms. liittyvä maksuhäiriö.

LKP Luottokorttiin yms. liittyvä maksuhäiriö.

TTT Osamaksukauppaan liittyvä maksuhäiriö.

OPL Kertaluottoon liittyvä maksuhäiriö.

Näin vuokraat turvallisesti

  1. Kerro vuokrailmoituksessa, että tarkistat luottotiedot.
  2. Tarkista luottotiedot etukäteen – ja aina.
  3. Älä tee poikkeuksia tuttavien, ystävien ja sukulaisten kohdalla.
  4. Selvitä vuokralaisen maksukyky. Pyydä mustaa valkoisella.
  5. Vähennä kulut verotuksessa.

Voit tarkastaa henkilön luottotiedot kätevästi tästä edulliseen 12,90 euron hintaan.

Aiheeseen liittyvää