Henkilö- ja osoitehaku

Henkilö- ja osoitehaku - luvanvaraista tietoa yk­si­tyis­hen­ki­löis­tä

Henkilö- ja osoitehaku on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämän Väestötietojärjestelmän (VTJ) tietoihin perustuva luvanvarainen palvelu, josta voi hakea tietoa yksityishenkilöistä henkilötunnuksella.

Tilaa Henkilö- ja osoitehaku käyttöösi

Henkilö- ja osoitehausta voi hakea henkilötunnuksella mm. seuraavia tietoja: 

  • henkilön nimi 
  • osoite 
  • äidinkieli 
  • edunvalvontatiedot 
  • elossaolotieto. 

Henkilö- ja osoitehausta saatavien tietojen laajuus riippuu asiakasorganisaation toimialasta ja tietojen käyttötarkoituksesta. Kaikkein laajimmat tiedot ovat saatavissa pankki- ja vakuutustoimialalle, jolloin tiedoissa on mukana myös henkilön asumiseen, perheeseen ja omistuksiin liittyviä tietoja. 

Toimialat, jotka saavat Henkilö- ja osoitehaun käyttöönsä

Pankki ja vakuutus: luottolaitos- ja vakuutustoiminta 

Mahdollisia käyttötilanteita luoton myöntäminen, luoton valvonta tai vakuutuksen myöntäminen. Lisäksi mahdollisuus tarkastaa alaikäisen huoltajat esim. alaikäisen pankkitilin avaamiseen ja muihin pankkipalveluihin liittyvissä tehtävissä.  

Muu luoton- ja vakuutuksenmyöntö 

Mahdollisia käyttötilanteita: vakuutuksen myöntäminen tai muu näihin verrattava käyttötarkoitus. Myös takauksen tai vierasvelkapantin antaminen tai hyväksyminen.  

Perintätoimiala: Perintä 

Mahdollisia käyttötilanteita: perintään liittyvän toimeksiannon tai tehtävän suorittaminen, johon kiinteästi liittyy henkilön tietojen tarkastaminen. 

Kiinteistönvälitys 

Mahdollisia käyttötilanteita: toimeksiannon tai tehtävän hoitaminen, johon kiinteästi liittyy henkilön tietojen ja oikeustoimikelpoisuuden tarkastaminen, erityisesti asunto-osakkeiden tai kiinteistökaupan osto- tai myyntitoimeksiantojen yhteydessä. Myös henkilön siviilisäätytiedon tarkastaminen, erityisesti asunto-osakkeiden tai kiinteistökaupan myyntitoimeksiantojen yhteydessä, jolloin asunto-osakkeiden tai kiinteistön myyntiä varten tarvitaan aviopuolison suostumus. 

Asunnonvuokraus 

Mahdollisia käyttötilanteita: toimeksiannon tai tehtävän suorittamisessa, johon kiinteästi liittyy henkilön tietojen tarkastaminen. Tällaisia tehtäviä voi olla vuokran perintä, takuuvuokran palautus, henkilön tietojen ja oikeustoimikelpoisuuden tarkistaminen sopimusasioissa. 

Isännöintitoimiala: 

Mahdollisia käyttötilanteita: toimeksiannon tai tehtävän suorittaminen, johon kiinteästi liittyy henkilön tietojen tarkastaminen. Tällaisia tehtäviä voi olla vastikkeiden perintä ja palautus, sekä henkilön tietojen ja oikeustoimikelpoisuuden tarkastaminen sopimusasioissa. 

Laki- ja asianajotoimiala: 

Mahdollisia käyttötilanteita: toimeksiannon tai tehtävän suorittaminen, johon kiinteästi liittyy henkilön tietojen ja oikeustoimikelpoisuuden tarkastaminen. Tällaisia tehtäviä voi olla toimeksiannot liittyen henkilön omaisuuteen, liiketoimiin tai muihin sitoviin oikeudellisiin tahdonilmaisuihin liittyvissä toimeksiannoissa. Kysely-yhteydellä ei voida selvittää henkilön perimyssuhteita. 

Muut toimialat 

Muille toimialoille on saatavilla henkilön osoitteen tarkastus palvelu, joka on myös luvanvarainen ja hakuehtona toimii henkilötunnus. Käyttötarkoituksena on yrityksen henkilöasiakkaan osoitteen tarkastus, henkilön annettua siihen suostumuksensa. 

Henkilö- ja osoitehaku on osa Tietopalvelut-kokonaisuutta ja sen voi tilata lisäpalveluna kaikkiin Tietopalveluiden palvelupaketteihin. Palvelu on luvanvarainen.

Kiinnostuitko tai heräsikö sinulle kysymyksiä?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää palvelun saatavien tietojen käytöstä ja luvista.

Haluan lisätietoja Henkilö- ja osoitehausta