Voiko työntekijä päättää kou­lu­tus­so­pi­muk­sen yksipuolisesti?

18.06.2021 10:18

Otimme yritykseemme työntekijän harjoittelemaan vuoden määräaikaisella koulutussopimuksella. Nyt kun työntekijä on perehdytetty töihin, hän ilmoitti siirtyvänsä kilpailijamme palvelukseen. Eikö tehdyllä sopimuksella ole sitovuutta vai voiko työntekijä tehdä näin?

Kou­lu­tus­so­pi­muk­sen sisältö

Koulutussopimus on ei-työsopimussuhteista työpaikalla opiskelua, kun oppisopimus perustuu työsopimukseen. Koulutussopimuksessa ei makseta palkkaa eikä koulutuskorvausta työnantajalle. Koulutussopimus sopii hyvin silloin, kun opiskelijalla ei ole vielä oppisopimukseen riittävää ammattitaitoa.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjän ja koulutussopimustyöpaikan edustajan välisessä koulutussopimuksessa on sovittava seuraavista asioista:

  • osapuolten tehtävistä
  • koulutussopimukseen perustuvan koulutuksen aloitus- ja päättymispäivästä
  • muista tarpeellisista koulutussopimukseen perustuvan koulutuksen järjestämiseen liittyvistä asioista.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija hankkii osaamista työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa. Koulutuksen järjestäjä sopii kirjallisesti koulutussopimustyöpaikan edustajan kanssa opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Opiskelijan työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa.

Koulutussopimus on siis määräaikainen sopimus, joka sovitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkintoon liittyvästä koulutuksesta. Sopimus voidaan solmia myös tutkinnon osaa pienemmistä kokonaisuuksista tai useammasta tutkinnon osasta. Koulutussopimukseen tulee liittää opiskelijan henkilökohtainen osaamisenkehittämissuunnitelma siltä osin, kuin se koskee koulutussopimukseen perustuvaa koulutusta. Henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta tulee ilmetä ne käytännön työtehtävät, joita tekemällä opiskelija voi saavuttaa tavoitteeksi asetetun osaamisen. Koulutussopimus ja sen päivittäminen tulee antaa tiedoksi opiskelijalle.

Kou­lu­tus­so­pi­muk­sen päättäminen

Koulutussopimus voidaan purkaa, jos opiskelija ei halua hankkia osaamista sovitulla tavalla ja ilmoittaa opiskelun lopettamisesta. Koulutuksen järjestäjän on tehtävä tästä päätös.

Koulutussopimuksen päättämisestä ei aiheudu opiskelijalle sanktioita, eikä työnantaja voi vaatia sillä perusteella korvauksia, koska kysymys ei ole työsuhteesta.

Jos työnantaja haluaa työntekijää sitovamman järjestelyn, on syytä tehdä työsopimus ja sopia sen aikana oppisopimuksesta tai tehdä suoraan oppisopimus. Työntekijälle maksetaan silloin palkkaa ja työnantajalle koulutuskorvausta.

**

Varatuomari Harri Hietala (sopla.fi) on osallistunut monipuolisesti työehtosopimusneuvotteluihin, neuvontaan, asianajoon ja työlakien valmisteluun sekä niiden noudattamisen valvontaan. Hietala on kirjoittanut lukuisia työlainsäädäntöä käsitteleviä teoksia. Asianajaja, varatuomari, opetusneuvos Keijo Kaivanto on päivittäin tekemisissä haastavien työoikeudellisten kysymysten kanssa ja kirjoittanut useita työoikeutta käsitteleviä kirjoja yli 35 vuoden ajan.

Lisää työoikeudesta esimerkiksi seuraavissa Harri Hietalan ja Keijo Kaivannon teoksissa:

Työsopimuslaki käytännössä (Hietala – Hurmalainen – Kaivanto, Alma Talent, 2020)

Esimiehen käsikirja 2021 (Hietala – Kaivanto – Pystynen, Alma Talent 2021)

Työpaikalla nähtävänä oltava lainsäädäntö 2021 (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, 2020)

Uusi yhteistoimintalaki käytännössä (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, ilmestyy lokakuussa 2021)

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ajankohtaiset

Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.