”Voi olla kaikkien etu, ettei juristi ole tulossa jäädäkseen”
JURISTIREKRY | Juristikirjeen uudessa Juristirekry-juttusarjassa juristeja palkkaavat henkilöt kertovat tyypilliset rekrykysymyksensä. Sarjan aloittaa hallitusammattilainen, mm. Gasum Oy:n hallituksen puheenjohtaja Sirpa-Helena Sormunen. Hänen mukaansa rekrytoitavan juristin kanssa pitää pyrkiä rehelliseen ja avoimeen keskusteluun. Silloin on mahdollista löytää oikea tekijä – ehkä täysin eri tehtävään kuin mihin alkujaan oltiin hakemassa.
Eri maihin ja eri maanosiin rekrytoitaessa on mietittävä hyvin tarkasti oikeita lähestymistapoja. Sopivan ihmisen löytäminen vaatii pelkän juristikompetenssin selvittämisen ja auki olevan position vaatimusten täyttämisen lisäksi myös nyanssien ymmärtämistä.
Onnistuneeseen rekrytointiin vaikuttavat muun muassa yhtiön iso strategia, suunta ja millainen tilanne kyseisessä maassa on. Eli mietin sitä, mitä juristilta tarvitaan koko yhtiön näkökulmasta ja mitä tiimin näkökulmasta?
Sen lisäksi otan myös huomioon, raportoiko hän minulle eli mitä minä tarvitsen hyvän yhteistyön onnistumiseksi.
Rekrytoitavalla juristilla pitä ä olla oikea profiili nimenomaiseen työhön ja hänen pitää sopia sekä yrityksen että kohdemaan kulttuuriin. Tietyt asiat pitää tehdä määrätyllä tavalla. Hakijan pitää osata kohdemaan juridinen substanssi ja ennen kaikkea osata toteuttaa rooliaan oma-aloitteisesti työssään.
Ristiriitatilanteita tulee koko ajan, joten hyvät yhteistyötaidot ovat tärkeitä. Arvokkaasta itseohjautuvuudesta ja oma-aloitteisuudesta huolimatta juristin tekemiä ratkaisuja ei voi ohjata vain maan tavat, vaan hänen on tehtävä ratkaisuja koko yhtiön kannalta parhaalla tavalla.
Esimerkkinä tapaus, jossa rekrytoin Pohjois-Amerikkaan head of legalin tilanteeseen, jossa oli tehty yritysosto. Kahden tiimin integrointi oli vaativa tehtävä, joka vaati herkkyyttä ja päättäväisyyttä. Samaan aikaan oli mietittävä, millaista yhteistä kulttuuria haluttiin kehittää ja millaisella johtamisella siihen saattoi päästä.
Tein ensimmäisen ulkoisen juristirekrytoinnin työskennellessäni pankissa 1980-luvun lopulla. Ensimmäisen ulkoisen kansainvälisen juristirekrytoinnin teollisuudessa tein 1990-luvun alussa.
En ole pitänyt kirjaa palkkaamieni juristien määrästä, mutta varmasti päästään melkein sataan. Olen ollut pitkään lakiasiainjohtajana, ja Nokiassa työskennellessäni olin isojen markkina-alueiden head of legal. Tuolloin 2000-luvun alussa rekrytointeja pyöri koko ajan ympäri maailmaa.
Laskin rekrytoineeni juristin jokaiseen maanosaan, ja maita on tietysti huomattavasti enemmän.
Kysyn rekrytoitavilta aina kolme kysymystä hieman varioiden tilanteen mukaan. Ensimmäiseksi haluan tietää, miksi ihminen haluaa meille töihin ja mitä hän toivoo siitä saavansa.
Tämä paljastaa, onko hakija todella kiinnostunut siitä, mitä meillä on tarjottavana – ja onko hän edes käynyt verkkosivuillamme perehtymässä yrityksen tietoihin.
Toiseksi haluan tietää, mitä me menetämme, jos emme rekrytoi juuri sinua? Tämä kertoo ihmisen itseluottamuksesta, jota voi vielä testata jatkokysymyksillä. Haluan keskustelulta avoimuutta ja rehellisyyttä, eikä se onnistu ilman mahdollisuutta puhua suoraan. Toivon aina saavani käsiini lahjakkaan ja kunnianhimoisen ihmisen.
Paljastavin kysymys on silti se kolmas: missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Kolme vuotta on liian lyhyt aika ja kymmenen vuotta liian pitkä.
Minun ylpeyteni sietää hyvin myös sen, jos haastateltava sanoo, että haluaa olla hakemassaan tehtävässä kolme vuotta ja siirtyä sen jälkeen eteenpäin toisiin ja vaativampiin haasteisiin. Silloin arvioin, olisiko meillä yrityksessä jotain sopivaa tehtävää ja projektia juuri tuota ajanjaksoa varten.
Joskus voi olla kaikkien etu, ettei juristi ole tulossa jäädäkseen. On hieno mahdollisuus tehdä yhdessä joku tärkeä projekti intensiivisesti ja kunnianhimoisesti, ja jatkaa sen jälkeen matkaa.
Onpa joku hakija joskus vastannut, että haluaisi olla viiden vuoden päästä minun paikallani. Sellainenkin itseluottamus voi toimia hyvin.
Henkkarit
Syntymävuosi: 1959
Perhe: Naimisissa, yksi aikuinen lapsi
Tutkinnot ja arvonimet: OTK, Varatuomari
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto 1984
Lempioikeudenala: Sopimusjuridiikka
Guru: Ei guru missään mutta onnistuneesti hoitanut monimutkaisia, hankalia sopimus- ja muita tilanteita
Jos ei olisi juristi, olisi: Jotain luovaa, ehkä arkkitehti
Motto: ”Yritä ajatella aina kaksi askelta eteenpäin"
Suosittelen
Kirja: Peter Frankopan Silkkitiet
Elokuva: Barbie
Podcast: Juuri nyt Yle Areena ”Elävä historia"
Laulu: Juuri nyt Haloo Helsinki ”Vapaus käteen jää"
Laji: Golf
Kuvataiteen teos: Rafael Wardi ”Auringon portti"
Seuraavaksi Juristirekry-juttusarjassa rekryvinkkinsä jakaa Outokummun Juhani Ristaniemi, jolla on rekrytointiin kaksi pettämätöntä kysymystä.
Kirjoittaja Juha Riihimäki
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!