
Samanarvoinen työ -hanke: Samaa palkkaa samanarvoisesta työstä
Samanarvoinen työ -hankkeessa tutkittiin, miten palkkatasa-arvoa voitaisiin vahvistaa yhtä vaativissa eli keskenään samanarvoisissa töissä. Keinoiksi ehdotetaan muun muassa samanarvoisen työn määrittelyä, koko organisaation kattavia palkkausjärjestelmiä ja vaativuusmittareita sekä työehtosopimusten roolin selkeyttämistä.
Samoista ja samanarvoisista töistä pitää saada samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta. Samapalkkaisuusperiaate pohjautuu lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin, mutta sen toteutuksessa on puutteita. Tutkimustulosten mukaan samapalkkaisuutta voisi edistää koko organisaation kattavien palkkausjärjestelmien käyttö työpaikoilla eli tehtävien arviointi samalla vaativuusmittarilla. Työehtosopimusten tulisi selkeämmin mahdollistaa tämä. Työpaikoilla tulisi panostaa laadukkaisiin tasa-arvosuunnitelmiin ja palkkakartoituksiin. Palkkausjärjestelmien tasa-arvoisella soveltamisella on suuri merkitys. Tieto järjestelmien ja palkkauksen perusteista luo edellytyksiä havaita mahdollista palkkaepätasa-arvoa.
Lainsäädännön tarkentaminen samanarvoisen työn määritelmällä voisi vahvistaa samapalkkaisuuden toteutumista. Myös työehtosopimusten roolin selkiyttäminen voisi olla tarpeen.
Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että ”naiset ja miehet työskentelevät eri tehtävissä ja pitkälti eri työehtosopimusten piirissä. Tasa-arvolain muutostarve näyttää selvältä, ja samanarvoisen työn määritelmä tarvitaan. Samalla olisi tärkeä varmistaa, että saman työnantajan soveltamat eri työehtosopimukset eivät estä palkkojen vertailua ja samapalkkaisuuden toteutumista.”
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke perustuu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan, ja se toteutettiin vuosina 2021–2022. Toteutuksesta vastasi Mandatumin palkitsemispalvelut yhteistyökumppaneinaan Työelämän sopimus- ja lakipalvelu Sopla Ky ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tarkasteltiin samanarvoisen työn oikeudellista sääntelyä ja työehtosopimuksissa käytettäviä työn vaativuuden arviointiperusteita sekä tehtiin kehittämistyötä kolmella pilottityöpaikalla. Tavoitteena oli selvittää, mitkä toimet tukisivat samapalkkaisuutta töissä, jotka ovat keskenään yhtä vaativia.
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
