
Muutoksia työttömyysturvan sovitteluun
Muutoksilla halutaan edistää osittaisen työllistymisen ja lyhytkestoisen työn vastaanottamista sekä selkeyttää työttömyysetuuden maksuperusteista sovittelua.
Oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen syntyy, jos työn luonteesta ja olosuhteista voidaan päätellä, ettei työaika ylitä kokoaikatyön rajaa. Muutos tuo lain tasolle nykyisen vakiintuneen soveltamiskäytännön työajan poikkeuksellisesta arvioinnista. Kyse on usein tilanteista, joissa palkka ei perustu työaikaan eikä työaikaa valvota, mutta työajan osittaisuus on siitä huolimatta osoitettavissa.
Erityisestä sovittelujaksosta ja laskennallisesta palkasta luovutaan pysyvästi. Maksuperusteiseen sovitteluun tulee selkeyttäviä muutoksia. Muutokset koskevat kuukautta pidemmältä ansaintajaksolta maksettua työtuloa sekä työajan tarkastelujaksoa, kun henkilön päivittäistä työaikaa on lyhennetty esimerkiksi lomautuksen vuoksi.
Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023.
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
