KKO antoi en­nak­ko­pää­tök­sen sukunimen käytöstä asian­ajo­toi­mis­ton toiminimessä

12.02.2024 09:34

Asianajotoimisto B & A Oy:n osakkaan A suostumus sukunimensä käyttämiseen yhtiön toiminimessä oli lakannut A:n tultua irtisanotuksi ja hänen osakkuutensa yhtiössä päätyttyä osakkeiden lunastukseen. Yhtiön toiminimen rekisteröinti kumottiin. Yhtiölle rekisteröity tavaramerkki B & A oli tullut harhaanjohtavaksi ja tavaramerkin rekisteröinti määrättiin menetetyksi. 

Korkeimman oikeuden johtopäätökset

Korkein oikeus katsoo, että toiminimessä Advokatbyrå B & A Ab, rinnakkaistoiminimessä Asianajotoimisto B & A Oy ja aputoiminimessä B & A on A:n sukunimi ilman asianmukaista suostumusta. Kyseiset tunnukset ovat tulleet lainvastaiseksi sen jälkeen, kun ne on rekisteröity ja ne ovat edelleen lainvastaisia. Edellytykset tunnusten kumoamiselle täyttyvät. 

Toiminimilain 21 §:n mukaan jos toiminimen rekisteröinti kumotaan kokonaan, tuomioistuin voi määrätä, että toiminimi saa olla rekisterissä uuden toiminimen rekisteröitäväksi ilmoittamiseen tarvittavan kohtuullisen määräajan. Korkein oikeus harkitsee sanotuksi kohtuulliseksi määräajaksi 60 päivää Korkeimman oikeuden ratkaisun antamisesta. Kun toiminimen rekisteröinti on kumottu lainvoimaisella tuomiolla, rekisteriviranomaisen on poistettava toiminimi rekisteristä, jos toiminimen haltija ei ole ilmoittanut rekisteröitäväksi uutta toiminimeä. 

Korkein oikeus katsoo, että tavaramerkki numero 237984 B & A on tullut harhaanjohtavaksi tavaramerkin haltijan käytön seurauksena. 

Lue koko tapaus KKO:2024:11 Suomen Laki –hakupalvelussa. 

Juridiikan sisältöpalvelut

Juridiikan parhaat sisällöt

Alma Talent Lakitieto -sisältökokonaisuutta tuottavat juridiikan parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Suomen Laki -toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää