Helminen: Ajankohtaista kansainvälisessä verotuksessa
Ajankohtaiskatsauksen on koonnut Marjaana Helminen.
Vähimmäisverolaki
Tasavallan presidentti on 28.12.2023 vahvistanut lait (1308–1310/2023) suurten konsernien vähimmäisveroa koskevaksi lainsäädännöksi. Laeilla pannaan täytäntöön neuvoston direktiivi (EU) 2022/2523 monikansallisten konsernien ja suurten kotimaisten konsernien maailmanlaajuisen vähimmäisverotason varmistamisesta unionissa. Lait tulivat voimaan 1.1.2024 ja niitä sovelletaan ensimmäisen kerran 31.12.2023 ja sen jälkeen alkaviin tilikausiin.
Direktiivin ja sen taustalla olevan OECD:n niin kutsutun pilari 2 -hankkeen tavoitteena on, että konserneja verotetaan vähintään minimitason mukaisesti riippumatta siitä, missä valtioissa toimintaa harjoitetaan. Minimiverotasoa arvioidaan valtiokohtaisesti ja tosiasiallisen verotason tulee olla vähintään 15 prosenttia. Mikäli tosiasiallinen verotaso on alle 15 prosenttia, toteutetaan verotus 15 prosentin tasoon asti.
Minimiverotus toteutetaan kahden erillisen verotussäännön avulla, mutta tosiasiallinen verotaso määritetään samalla tavalla molempia sääntöjä varten. Pääasiallisesti sovellettava sääntö on tuloksilukemissääntö, jota sovelletaan lähtökohtaisesti konsernin ylimmän emoyksikön sijaintivaltiossa. Tuloksilukemissääntö on konsernin sisäisiin omistussuhteisiin perustuva verotuksen kohdistamissääntö. Säännön mukaan konsernin ylimmän emon tulee maksaa täydennysveroa, jos suoraan tai välillisesti omistetun konserniyksikön efektiivinen eli tosiasiallinen verotaso alittaa sovitun minimitason. Toissijainen verotason laskentaan käytettävä sääntö on aliverotettujen voittojen sääntö.
Suomessa otettiin lisäksi käyttöön direktiivin mahdollistama kotimainen täydennysvero. Kotimainen täydennysvero lasketaan pääosin samalla tavalla kuin tuloksilukemissäännön kautta maksuun pantavat verot. Kotimainen täydennysvero kohdistuu samoihin konserneihin kuin edellä mainitut verotussäännöt ja verokanta on 15 prosenttia.
Tuloksilukemissäännön perusteella ja erikseen kotimaisena täydennysverona kannettavat verot ovat uudenlaisia veroja, joiden tarkoitus on varmistaa konsernin ylijäämävoiton vähimmäisverotaso. Täydennysvero muodostaa uuden itsenäisen verolajin, joka suoritetaan valtiolle.
Ulkomailta tulevat palkansaajat
Tasavallan presidentti on 21.12.2023 vahvistanut lain ulkomailta tulevan palkansaajan lähdeverosta annetun lain 2 ja 4 §:n muuttamisesta (1195/2023). Ulkomailta tulevan palkansaajan määritelmää muutettiin siten, että verovelvollista pidetään ulkomailta tulevana palkansaajana enintään 84 kuukauden ajan. Laki tuli voimaan 1.1.2024.
Oikeuskäytäntöä
C-318/22 GE Infrastructure Hungary Holding
- Euroopan unionin tuomioistuin on SEUT 267 artiklan nojalla toimivaltainen tulkitsemaan unionin oikeutta, kun unionin oikeudessa ei säännellä suoraan kyseessä olevaa tilannetta mutta kansallinen lainsäätäjä on saattaessaan direktiivin säännöksiä osaksi kansallista oikeusjärjestystä päättänyt käsitellä samalla tavalla sekä täysin jäsenvaltion sisäisiä tilanteita että tilanteita, jotka kuuluvat direktiivin soveltamisalaan, minkä se voi halutessaan tehdä.
- Eri jäsenvaltioissa olevia yhtiöitä koskeviin sulautumisiin, jakautumisiin, osittaisjakautumisiin, varojensiirtoihin ja osakkeiden vaihtoihin sekä eurooppayhtiön (SE) tai eurooppaosuuskunnan (SCE) sääntömääräisen kotipaikan siirtoon jäsenvaltioiden välillä sovellettavasta yhteisestä verojärjestelmästä 19.10.2009 annetun neuvoston direktiivin 2009/133/EY 8 artiklan 2 kohtaa on tulkittava siten, että se on esteenä kansalliselle lainsäädännölle, jossa tämän säännöksen soveltamiselle asetetaan edellytyksiä, jotka koskevat siirtävän yhtiön osakkaan tästä yhtiöstä omistaman osuuden pienentämistä tai yhtiön yhtiöpääoman alentamista ja joista ei säädetä tässä direktiivissä.
Marjaana Helminen päivittää neljästi vuodessa teoksia Kansainvälinen verotus, Finnish International Taxation ja EU-vero-oikeus.
Kirjoittaja Marjaana Helminen
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.