Oikea tieto oikeaan aikaan

Alma Talentin kes­kus­te­lu­pals­to­jen säännöt

Alma Talentin keskustelupalstoilla kunnioitetaan sananvapautta. Sananvapaus on oikeus ilmaista julkisesti mielipiteitään, mutta se ei tarkoita, että keskustelussa saa kirjoittaa mitä tahansa. Palstan moderaattoreilla on oikeus poistaa asiattomat tai muuten palveluun sopimattomat viestit kokonaan tai osittain ja ilman perusteluja. Moderaattorit voivat myös muokata viestejä ja niiden otsikoita. Ylläpidolla ja moderaattoreilla on viime kädessä päätösvalta keskustelupalstalla.

Jokainen keskustelija vastaa kuitenkin omien viestiensä sisällöstä joiden on oltava lain ja hyvien tapojen mukaista. Alma Talent ei vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä tai sijoitusvihjeistä eikä viesteihin linkitetyistä sisällöistä. Keskustelija sitoutuu kirjoittaessaan palstalle noudattamaan keskustelupalstan sääntöjä. Ylläpito voi poistaa palstalta sääntöjä rikkoneen nimimerkin tilapäisesti tai kokonaan.

Verkkopalveluun kirjoitetut tekstit ovat Alma Talentin omaisuutta. Palveluun kirjoitettuja tekstejä voidaan lainata Alma Talent -perheen tuotteissa ja niitä voidaan linkittää Alma Median ja yhteistyökumppanien palveluihin.

Keskustelun säännöt / sisältö:

- Sopimattomat aiheet

- Kirjoita asiaa

- Älä provosoi

- Älä mainosta

- Älä trollaa

- Rasistinen ja rikollinen kirjoittelu on kielletty 

- Rekisteröidy aidoilla henkilötiedoilla

- Pysy aiheessa

- Kirjoita oikealle palstalle

- Viestien poistaminen

- Ylläpito auttaa

Sopimattomat aiheet

  • Alma Talent katsoo, että seuraavat aihepiirit eivät sovi sen verkkosivuille, joten niitä käsittelevät ketjut ja viestit poistetaan:
  • Rotu-, maahanmuutto- ja ulkomaalaisasiat, niihin liittyvät uutiset ja tuomiot
  • Väkivalta- ja seksuaalirikokset, niihin liittyvät uutiset ja tuomiot
  • Vihapuhe, sen kommentointi ja siihen liittyvät uutiset sekä tuomiot
  • Seksi ja seksikauppa, niihin liittyvät uutiset ja tuomiot
  • Uskonnot, uskontokuntien erot, niihin liittyvät uutiset
  • Moderointipäätösten kommentointi

Alma Talent varaa itselleen täyden oikeuden määrittää, mitkä ketjut ja viestit kuuluvat yllä oleviin aiheisiin ja mitkä eivät.

Kirjoita asiaa

Kirjoita, kun sinulla on asiaa, kun haluat nostattaa keskustelun tärkeänä pitämästäsi, kiinnostavasta aiheesta, kun haluat kommentoida toisten mielipiteitä tai kun haluat vastata toisten keskustelijoiden esittämiin kysymyksiin. Pelkkä linkki tai lainaus ei riitä viestin sisällöksi. Käyttäjä ei saa lisätä kirjoituksiinsa sopimatonta materiaalia (kuten pornografiaa). Kiroilemista ei suvaita. Ylläpito ja moderaattorit poistavat asiattomuuksia sisältävät viestit.

Älä provosoi

Älä provosoi tahallasi muita keskustelijoita. Toisen nimimerkin kaikenlainen nimittely ja tarkoituksellinen loukkaaminen on kielletty. Älä HUUDA, tivaa äläkä jankuta.

Henkilökohtaisuuksien kirjoittaminen voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jolloin kirjoittaja voi joutua oikeudelliseen vastuuseen. Yksityiselämään kuuluvat asioita ovat mm. ihmissuhteet, terveydentila, vapaa-ajan käyttäytyminen ja henkilökohtaiset ominaisuudet. Kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa tai näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Älä mainosta

Palstalla ei saa mainostaa tai julkaista ostetaan/myydään-ilmoituksia. Myös oman blogin mainostaminen joko blogiin linkittämällä tai kopioimalla blogiteksti keskustelupalstalle on kielletty. Halutessasi voit kertoa blogistasi muille keskustelijoille lisäämällä blogiosoitteen keskusteluprofiilisi kotisivukenttään. Ylläpito ja moderaattorit poistavat kaikki mainosviestit.

Älä trollaa

Tahallinen muiden keskustelijoiden häiriköinti ja vedätys palstalla on kielletty. Kirjoittajia, joiden tarkoitus on aiheuttaa viesteillään kiivaita reaktioita, kutsutaan trolleiksi. Kyseisten henkilöiden tavoitteena on viesteillään ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja tai saada vastaukseksi fleimejä. Fleimi tarkoittaa aiheen täydellistä kumoamista tai aloittajan julistamista idiootiksi. Jos epäilet kirjoittajaa häiriköksi, ota yhteys ylläpitoon ”Ilmoita asiaton viesti” -linkillä.

Rasistinen ja rikollinen kirjoittelu on kielletty 

Kaikki rikollinen, rasistinen ja seksistinen sekä kansanryhmää vastaan kiihottava kirjoittelu on kiellettyä. Suomessa rikoslaki määrittelee kiihottamisen kansanryhmää vastaan seuraavalla tavalla: ”Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Älä kopioi muiden tekstejä

Artikkeleiden kopioiminen palstalle kokonaisina, ilman lähdettä ja ilman omia kommentteja on tekijänoikeusrikos. Mitä tahansa tekstiä lainaatkin, muista aina kertoa mistä se on peräisin. Jos uskot kokonaisen artikkelin kiinnostavan laita viestiisi linkki suoraan alkuperäiseen lähteeseen. Kun lainaat tekstiä, osoita selvästi mikä viestistäsi on lainattua ja mikä omaa tekstiä. Laita lainattu teksti ”lainausmerkkeihin” tai käytä alussa >-merkkiä.

Käytä yhtä nimimerkkiä

Luo itsellesi vain yksi nimimerkki. Ylläpito poistaa useita nimimerkkejä käyttävältä keskustelijalta kirjoitusoikeudet. Älä myöskään käytä toisten nimimerkkejä. Nimimerkki ei saa olla mainos eikä domainosoite.

Rekisteröidy aidoilla henkilötiedoilla

Keskustelijoiden on annettava Alma Talentin verkkopalveluihin ja keskustelupalstalle rekisteröityessään itsestään aidot henkilötiedot. Henkilötiedot on pidettävä ajan tasalla. Tekaistut nimi- ja sähköpostiosoitetiedot antaneet nimimerkit poistetaan. Ylläpidon ottaessa yhteyttä sähköpostitse on postiin vastattava asiaankuuluvasti 7 päivän sisällä. Muutoin ylläpito voi jäädyttää kirjoitusoikeudet ja palautus tapahtuu vasta kun keskusteluyhteys sähköpostitse on saavutettu.

Pysy aiheessa

Älä avaa uutta ketjua, jos aiheesta on saman päivän sisällä käyty keskustelua toisessa ketjussa. Uuden ketjun avaaminen on hyväksyttävää, jos näkökulmasi aiheeseen on aivan erilainen kuin aiemmassa ketjussa. Jos viestisi ei tuo ketjulle mitään lisäarvoa, moderaattorit voivat lukita ketjun.

Kirjoita oikealle palstalle

Noudata palstajaottelua. Moderaattorit siirtävät väärälle palstalle eksyneet viestiketjut oikeaan paikkaan.

Viestien poistaminen

Alma Talent ei poista yksittäisen nimimerkin viestejä kirjoittajan jättäessä keskustelupalstan (omasta tahdosta tai muusta syystä), sillä jo kirjoitetut viestit ovat sellaisenaan osa keskustelupalstaa. Kirjoittajana voit pyytää viestiesi poistamista, mutta ylläpidolla on oikeus päättää sisällön poistamisesta tai poistamatta jättämisestä.

Ylläpito auttaa

Jos sinulla on erityistä kysyttävää tai kommentoitavaa keskustelupalstaa koskien, ota yhteyttä ylläpitoon sähköpostitse. Jos haluat valittaa toisesta keskustelijasta, ota yhteys ylläpitoon Ilmoita asiaton viesti -lomakkeen välityksellä. Ylläpito arvioi, onko aihetta toimenpiteisiin.

Kun näet palstalla asiattoman viestin, ilmoita siitä ylläpidolle klikkaamalla ”Ilmoita asiaton viesti” -linkkiä.

Moderaattorit ja ylläpito vastaavat viime kädessä sääntöjen tulkitsemisesta ja noudattamisesta. Viestiketjujen aloittaminen moderointipäätöksistä, kuten ketjujen sulkemisesta tai poistamisesta sekä nimimerkin jäähylle laitosta tai sen syistä ei ole sallittua. Kaikki tällaiset aloitetut viestiketjut poistetaan keskustelupalstalta ilman erillistä ilmoitusta poistosta.

Jos koet, että ylläpito ja moderaattorit ovat tehneet työssään virheen – olemme erehtyväisiä ihmisiä mekin - ota suoraan yhteyttä ylläpitoon asian selvittämiseksi.