ESG | Yritysvastuu

PK-yritykset ja yritysvastuu

Yritysvastuu on yhä tärkeämpi tekijä kilpailussa pärjäämiseksi. PK-yritysten vastuullisuudesta on tullut tärkeä tekijä niin työnhakijoille, kuluttajille, suuryritysasiakkaille, sijoittajille kuin itse yrittäjillekin. 

Ulkoiset paineet yritysten vastuullisuustoimille ja -viestinnälle lisääntyvät jatkuvasti samalla, kun yritysten johto on havahtunut yritysvastuun merkitykseen. Monessa yrityksessä on jo päästy vastaamaan sidosryhmien kasvavien vastuullisuusvaatimusten herättämiin kysymyksiin tai tietopyyntöihin, joita EU:n uudet kestävyysraportointivelvoitteet vauhdittavat entisestään. 

PK-yritykset kestävän toiminnan edistäjinä

Kestävyysraportointi- ja yritysvastuun vaatimukset ovat keskittyneet erityisesti suuryrityksiin niiden toiminnan vaikutusten laajuuden vuoksi. Kestävyystavoitteita ei kuitenkaan ole mahdollista saavuttaa ilman pienten ja keskisuurten yritysten panosta, sillä yhdessä ne vastaavat

  • n. 60 % työpaikoista
  • yli 50 % taloudellisesta lisäarvosta
  • yli 50 % kasvihuonekaasupäästöistä

(Lähde: Euroopan parlamentti ja OECD)

Monen suomalaisen PK-yrityksen toimintaa ohjaavat jo omasta takaa kestävät arvot ja toimintaperiaatteet. Huolellinen taloudenpito, hukan välttäminen ja henkilöstöstä huolehtiminen ovat usein arkipäivää, vaikka asiaa ei oltaisi erikseen tarkasteltu yritysvastuun näkökulmasta. 

Yritysvastuusta puhuttaessa ympäristö- ja ilmastoasiat tyypillisesti korostuvat, mutta kokonaiskuva on paljon kasvihuonekaasupäästöjä laajempi. Monet kestävän toiminnan osa-alueet myös vaikuttavat toisiinsa: esimerkiksi kiinnittämällä huomiota tekemiensä hankintojen vastuullisuuteen yritys todennäköisesti edistää myös arvoketjunsa parempia työoloja. 

Kotimaisen lainsäädännön noudattaminen usein tarkoittaa, että perusasiat ovat yrityksessä kunnossa, sillä huomiota on jouduttu kiinnittämään keskeisiin ympäristö- ja henkilöstöriskeihin, kuten toimipaikkojen pilaantumiseen tai työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen.

Tyypillisiä katvealueita löytyy muun muassa työntekijöiden yhdenvertaisuudessa, väärinkäytösten ehkäisemisessä ja tietoturvassa, joita ei etenkään pienissä yrityksissä välttämättä pidetä omaa toimintaa koskevina aiheina. Jokaisen yrityksen tulisi kuitenkin huolellisesti selvittää näitäkin aiheita koskevat riskit ja mahdolliset haitat, jotka voivat herkästi realisoitua erityisesti toiminnan kasvaessa. 

Kerää ESG-tietoja kumppaneiltasi. Tutustu DOKS Counterparty-palveluun