ESG | Kestävä veden käyttö

Kestävä veden käyttö

Vesistöihin ja vesiympäristöihin liittyvät haitalliset toimenpiteet edellyttävät Suomessa vesilupaa. Luvan saaminen ei kuitenkaan yksin takaa kestävää vesien käyttöä, vaan yrityksen on syytä tuntea ja ymmärtää kaiken toimintaansa liittyvän veden käsittelyn vaikutukset vesien laatuun ja riittävyyteen. Omien toimipaikkojen lisäksi on aina syytä tarkastella koko valuma-aluetta.

Vastuullisen yrityksen toiminnassa keskeisiä aiheita ovat:

  • Veden käyttö
  • Meriluonnonvarojen hyödyntäminen ja käyttö

Toiminnan vaikutukset vesiin on erityisen tärkeää tunnistaa ja huomioida yrityksissä, jotka käyttävät vettä tuotteiden tai palvelujen tuotannossa. Tällaisia toimialoja ovat mm. maatalous, kaivostoiminta, teollisuus, energiantuotanto ja vesihuolto.

Toimenpiteet, toi­min­ta­pe­ri­aat­teet ja tulevaisuuden suunnitelmat

Yrityksen tekemiä toimenpiteitä, toimintaperiaatteita tai tulevia tavoitteita voivat olla esimerkiksi:

  • Veden käytön minimointi
  • Veden kierron tehostaminen
  • Jäteveden laadun parantaminen
  • Teknisten parannusten tai toimintatapojen käyttöönotto, koulutus tai kehitys
  • Toimintojen keskittäminen alueille, joissa veden kestävä käyttö on mahdollista 

Veden käyttö

Veden käyttö jakautuu veden kokonaiskäyttöön (= kaikki toimintaa varten otettu vesi) sekä veden kulutukseen (= se osa vedestä, joka ei palaudu samassa muodossa muiden käyttöön). Veden kokonaiskäytön minimointi tukee vesien riittävyyttä ja vähentää yrityksen riippuvuutta vesivarannoista. Kulutuksen minimointi puolestaan auttaa vesien laadun ylläpitoa, sillä käytetty vesi harvoin palautuu lähteeseensä moitteettomana.

Veden käytön vähenemistä voi mitata esimerkiksi vesi-intensiteetin muutoksena, eli veden käytön määrä jaettuna tuotantoyksiköllä tai liikevaihdolla ennen ja jälkeen minimoivien toimenpiteiden.

Toiminta korkean vesistressin alueella

Vesivarat jakautuvat maailmanlaajuisesti hyvin epätasaisesti. Ulkomaisissa toiminnoissa veden kestävään käyttöön vaikuttavat erityisesti korkean riskin toimialueisiin, joissa kärsitään vakavista vesien laatuun ja riittävyyteen liittyvistä ongelmista. Niissä liiketoiminnan vaikutukset vesiin voivat liittyä mm. veden saatavuuteen, työntekijöiden turvalliseen juomaveteen ja sanitaatioon tai vesivarojen hallinnan epävarmuuteen. Alueellisia vesiriskejä voi tarkastella esimerkiksi World Resource Instituten (WRI) tai WWF:n karttapalveluista.

Kerää ESG-tietoja kumppaneiltasi. Tutustu DOKS Counterparty-palveluun