
Kuluttajien ja loppukäyttäjien oikeudet
Yksityishenkilöt ovat monesti heikommassa asemassa yrityksiin nähden, minkä vuoksi kuluttajille markkinointia säädellään ja valvotaan tehokkaasti. Vastuullinen yritys ei pyri hyötymään valta-asemastaan vaan korostaa kuluttajan oikeutta ja mahdollisuutta tehdä valistuneita ostopäätöksiä, käyttää tuotteita ja palveluita turvallisesti – sekä halutessaan muuttaa mieltään.
Kuluttajien ja loppukäyttäjien oikeudet on olennainen vastuullisuusteema yritykselle, jonka asiakkaat ovat yksityishenkilöitä tai sen tuotteita tai palveluita käyttävät yksityishenkilöt.
Vastuullisen yrityksen toiminnassa keskeisiä aiheita ovat:
- Tietojenkäsittelyyn liittyvät vaikutukset, kuten yksityisyydensuoja, sananvapaus ja pääsy laadukkaaseen tietoon.
- Henkilökohtainen turvallisuus, mukaan lukien terveys ja turvallisuus, henkilön turvallisuus ja lasten suojelu.
- Sosiaalinen osallisuus, syrjimättömyys, tuotteiden ja palvelujen saavutettavuus sekä vastuulliset markkinointikäytännöt.
Toimenpiteet, toimintaperiaatteet ja tulevaisuuden suunnitelmat
Mikäli yrityksen asiakkaat tai loppukäyttäjät ovat yksityishenkilöitä, on syytä kiinnittää erityistä huomiota heille myytävien tuotteiden ja palveluiden turvallisuuteen ja markkinointiin esimerkiksi seuraavilla tavoilla.
- Tuotteen riskien tunnistaminen: Yrityksen tulee tunnistaa tuotteen tai palvelun riskit aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle, turvallisuudelle tai hyvinvoinnille.
- Turvallisuuden varmistaminen: Yrityksen tulee varmistaa, että tuotteen käyttö ei vaaranna sen käyttäjien tai muiden tuotteen tai palvelun vaikutuspiirissä olevien ihmisten terveyttä, turvallisuutta tai hyvinvointia.
- Turvallisen käytön ohjeistaminen: Asiakasta tulee myös ohjeistaa huolellisesti tuotteen tai palvelun turvalliseen käyttöön.
- Ostopäätöksen avoin tukeminen: Yritys voi omalla toiminnallaan edistää kuluttajan valistunutta ostopäätöstä monin keinoin, kuten esittämällä selkeää ja todenmukaista lisätietoa tuotteesta, sen vastuullisuudesta, tuotannosta ja haittavaikutuksista, esittämällä todennettujen asiakkaiden arvioita, tarjoamalla parempia vaihto- ja palautusehtoja sekä tukea tuotteen tai palvelun käyttöön.
Kuluttajille markkinointia sääntelee kuluttajansuojalaki
Kuluttajille suunnattua markkinointia sääntelee kuluttajansuojalaki. Lailla pyritään ehkäisemään kuluttajiin kohdistuvaa epäasiallista markkinointia.
Kuluttajansuojalain mukaan markkinointia pidetään hyvän tavan vastaisena, jos se on selvästi ristiriidassa yleisesti hyväksyttyjen yhteiskunnallisten arvojen kanssa. Markkinointia saa kohdistaa ainoastaan kohderyhmille, jotka kykenevät tekemään itsenäisiä ostopäätöksiä. Kuluttajille ei saa antaa tuotteiden hyödyistä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, eikä ostopäätökselle oleellisia tietoja saa antaa jättämättä.
Kuluttajille suunnatussa markkinoinnissa on hyvä kertoa avoimesti tuotteiden alkuperästä, kestävyydestä ja negatiivisista vaikutuksista. Vastuullisuusväittämien osalta tulee kuitenkin huolehtia että annetut tiedot ovat todennettavissa ja että ne koskevat tuotteen olennaisimpia vaikutuksia.
Kuluttaja voi tehdä ilmoituksen sopimattomasta markkinoinnista kuluttaja-asiamiehelle, joka valvoo kuluttajansuojan toteutumista ja markkinoijien toimintaa. Yksittäiset riita-asiat voi selvittää kuluttajariitalautakunta, Euroopan kuluttajakeskus tai kuluttajaneuvonta.
Velvollisuudet asiakasta kohtaan eivät pääty ostopäätökseen. Asiakkaalla on yleensä palautusoikeus, tuotteella on takuuaika ja tuotteen myyjä vastaa sen virheistä myös takuuajan päättymisen jälkeen. Asiakasta tulee myös ohjeistaa tuotteen käyttöön ja hoitoon. Siksi on tärkeää, että yrityksen yhteystiedot ovat selkeästi esillä ja se tarjoaa asiakkaille helpon ja saavutettavan tavan ottaa yhteyttä, saada vastauksia kysymyksiin ja tehdä mahdollisia reklamaatioita.
Rikkomukset ja vahingolliset tapahtumat
Yrityksen on hyvä olla tietoinen kuluttajien ja loppukäyttäjien oikeuksien toteutumisesta, sillä niiden polkeminen voi aiheuttaa inhimillisten seurausten lisäksi merkittäviä mainehaittoja yritykselle. Vastuullinen yritys raportoi avoimesti havaitsemansa epäkohdat, sillä se on tilaisuus kertoa samalla miten tapauksiin on reagoitu ja kuinka varmistetaan, että näin ei tule tapahtumaan tulevaisuudessa.ää pohjaveden laatua, vaarantaa yhdyskunnan vedenhankinnan tai johtaa alueen asuinkelvottomuuteen.
