Vuokranantajat innostuivat Vuo­kra­pun­ta­ris­ta

21.06.2022 13:20

Suomen Vuokranantajat kuunteli jäsenistöään ja lisäsi palveluihinsa markkinatietotyökalun. Vuokrapuntari auttaa asuntosijoittajia päätöksenteossa ja vuokratason arvioinnissa.

Asuntosijoittaja saa poimittua asunnon myyntiesitteestä roppakaupalla tietoa, mutta yksi tiedonjyvänen siitä puuttuu: missään ei kerrota, paljonko asunnosta voisi pyytää vuokraa. Se kuitenkin kiinnostaa, sillä tieto vaikuttaa monen asuntosijoittajan ostopäätökseen.

Suomen Vuokranantajat tarttui epäkohtaan. Isoilla vuokranantajilla on omat tiiminsä ja analyysityökalunsa, mutta pieniltä vuokranantajilta ne puuttuvat. Järjestön jäsenillä on keskimäärin yhdestä kahteen sijoitusasuntoa, joten heidät lasketaan jälkimmäisiin.

"Halusimme tarjota pienvuokranantajille pääsyn sellaiseen markkinatietoon, jota on tavallisesti vain ammattimaisten toimijoiden käytössä. Etsimme palvelua, joka tarjoaa tietoa vuokramarkkinoista postinumero- ja osoitekohtaisesti", kertoo ekonomisti Sakari Rokkanen.

Jäsenistön tarpeita vastasi parhaiten Alma Talentin tekoälypalvelu Vuokrapuntari, joka hyödyntää koneoppimismallien avulla Vuokraovi.comin data-aineistoa.

"Jäseniä kiinnostaa hakea tietoa silloin tällöin, ja löysimme ratkaisun, joka palvelee juuri heitä. Alma Talent teki käyttöliittymän meidän tavallisten jäsenten tarpeisiin", Rokkanen toteaa.

Suomen Vuokranantajat upotti Vuokrapuntarin omille jäsensivuilleen ja tiedotti uudesta palvelusta huhtikuun jäsenkirjeessä. Noin 27 000 jäsentä saavat täyden käyttöoikeuden Vuokrapuntariin jäsenetuna.

"Meillä on aiemmin ollut maksutonta lakineuvontaa, sopimuspohjia ja oppaita. Nyt valikoima täydentyy. Haluamme tarjota parasta palvelua ja tukea vuokranantajille", Rokkanen taustoittaa.

Parempia päätöksiä ja kirkkaampia strategioita

Vuokrapuntarin helppokäyttöiset ja selkokieliset hakuominaisuudet on otettu vuokranantajien keskuudessa innostuneesti vastaan. Tietoja naputeltaessa riittää, että asunnosta on osoite ja perustiedot. Niiden pohjalta käyttäjä saa monipuolista infoa: arvion asunnon markkinavuokratasosta ja alueen yleisestä vuokratasosta, vuokran tulevasta kehityksestä sekä markkinointiajasta.

Rokkanen uskoo, että Vuokrapuntari tuo tukea yksittäisen vuokranantajan päätöksentekoon.

"Vuokranantaja voi peilata omaa toimintaansa kilpailtuun markkinaan ja miettiä strategiansa pohjalta, haluaako edetä houkuttelevalla hinnoittelulla niin, että vuokralainen löytyy nopeasti ja viihtyy pitkään, vai pitäisikö hänen remontoida asunto ja nostaa sen kunto tyydyttävästä erinomaiseksi."

Vuokrapuntari ei anna suosituksia

Itsenäisiä vuokranantajia ja asuntosijoittajia edustava järjestö korostaa, että Vuokrapuntari ei jaa suosituksia vuokrien määristä. Se antaa ainoastaan arvioita, jotka perustuvat toteutuneeseen markkinatietoon. Epävarmassa maailmantilanteessa tieto tuo turvaa; moni haluaa vuokratuottoja laskiessaan tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä, eikä luottaa vain ”mutuun”.

"Vuokrapuntari antaa vertailutietoa oman hinnoittelupäätöksen tueksi. Sen avulla voi tehdä realistisen laskelman vuokratuotoista. Olen käyttänyt palvelua itse siihen, että olen tarkistanut asunnon nykyvuokran kilpailukykyisyyttä suhteessa alueen muuhun vuokra-asuntotarjontaan", Rokkanen kertoo.

Vuokrapuntarin tiedot perustuvat päivittäin päivittyvään tausta-aineistoon. 

Vuokrapuntarin rinnalle Asuntopuntari

Vuokrapuntarin lanseeraus sujui Suomen Vuokranantajien jäsenistössä hyvin, ja helppokäyttöinen palvelu on saanut paljon positiivista palautetta. Tyytyväisyys jäsenetuihin kasvanee entisestään, sillä järjestö esittelee kesäkuussa uuden palvelun, Asuntopuntarin.

Tämä Alma Talentin kehittämä tekoälypalvelu tuo asuntosijoittajan ulottuville tuoretta tietoa asuntojen myyntihinnoista.

"Asunto- ja Vuokrapuntarin avulla Suomen Vuokranantajien jäsenet saavat käyttöönsä palvelun, jota he voivat hyödyntää päätöksenteossaan ja sijoituskohteiden arvioinnissa. Palvelun pohjalla on yli 2,2 miljoonaa Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin ilmoitustietoa sekä avointa data-aineistoa", toteaa Alma Talentin tuotepäällikkö Laura Leskinen.  

"Ihmisen on mahdotonta käsitellä näin suuria datamassoja, saatika muodostaa niiden pohjalta luotettavia päätelmiä. Asuntopuntari ja Vuokrapuntari tekevät tämän työn käyttäjänsä puolesta", Leskinen täydentää.

"Alma Talent on meille kiinnostava kumppani, sillä se miettii jatkuvasti uusia palveluja. Mekin haluamme kehittää jatkossa uusia palveluja asuntosijoittajajäsenillemme", Rokkanen sanoo.

Ekonomistin mielestä kumppanuudesta on hyötyä molemmille. Suomen Vuokranantajien ja Alma Talentin välinen yhteistyö jatkuu Vuokrapuntarin ja Asuntopuntarin kehittämisen merkeissä.

Tutustu Vuokrapuntariin

Kuva: Suomen Vuokranantajat

Kirjoittaja Helen Partti

Aiheeseen liittyvää