Pa­ko­te­lain­sää­dän­tö: mitä se tarkoittaa yrityksellesi?

08.05.2025 15:47

Mikä on pa­ko­te­lain­sää­dän­tö

Pakotelainsäädäntö koostuu kansainvälisten toimijoiden, kuten YK:n turvallisuusneuvoston ja EU:n, määräämistä rajoituksista, joiden tarkoituksena on estää yhteistyö sellaisten tahojen kanssa, jotka vaarantavat kansainvälisen rauhan, turvallisuuden tai ihmisoikeudet. Pakotteet voivat kohdistua henkilöihin, yrityksiin tai valtioihin ja sisältää esimerkiksi taloudellisia ja liikkumisrajoituksia.

Miten pakotelistalle voi päätyä

Pakotelistalle joutuminen tapahtuu, kun henkilö, yhteisö tai valtio toimii tavalla, joka uhkaa kansainvälistä rauhaa, turvallisuutta tai ihmisoikeuksia. Syitä voivat olla: 

  • Yhteydet valtiollisiin toimijoihin, joita epäillään sotilaallisten konfliktien lietsonnasta. 
  • Osallistuminen terrorismin tukemiseen tai rahoittamiseen. 
  • Kansainvälisten ihmisoikeusnormien rikkominen, kuten vähemmistöjen vainoaminen.

Pakotelistalle joutumisesta päättävät useimmiten kansainväliset toimijat, kuten YK:n turvallisuusneuvosto, Euroopan unioni tai valtiokohtaiset viranomaiset. Päätökset perustuvat huolelliseen selvitystyöhön ja usein myös todisteisiin kohteen toiminnasta. 

Mitä tämä tarkoittaa yrityksille

Pakotetarkastusten välttämättömyys perustuu ennen kaikkea EU:n pakoteasetuksiin, jotka ovat suoraan velvoittavaa oikeutta Suomessa ja koskevat siten kaikkia Suomessa toimivia yrityksiä ja luonnollisia henkilöitä. EU:n pakoteasetuksia on annettu useita ja niiden pohjalta lukuisia yrityksiä, ryhmittymiä ja henkilöitä eri puolilta maailmaa on asetettu EU:n pakotteiden piiriin. Joitakin YK:n asettamia pakotteita on Suomessa pantu täytäntöön myös ns. jäädyttämislailla (Laki varojen jäädyttämisestä terrorismin torjumiseksi 3.5.2013/325) ja KRP ylläpitää kansallisten jäädytyspäätösten luetteloa. Edellä mainituilla listoilla olevien tahojen tai näiden määräysvallassa olevien yritysten kanssa ei käytännössä vähäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta saa tehdä minkäänlaisia liiketoimia.

Myös USA:n OFAC-listojen seuranta on suomalaisten yritysten näkökulmasta yleensä tärkeää, vaikka OFACin asettaman pakotteet eivät olekaan suoraan velvoittavaa oikeutta Suomessa. Kyse on usein siitä, että USA (OFAC) voi asettaa sellaisia yrityksiä tai henkilöitä pakotelistoilleen (ns. toissijaiset pakotteet), joiden havaitsee toimivan OFAC-listoilla olevien yritysten, henkilöiden tai ryhmittymien kanssa. OFACin listat ovat käytännössä laajoja ja listoilla olevien tahojen kanssa toimiminen voi käytännössä tuoda monia yllättäviä negatiivisia vaikutuksia myös suomalaisen yrityksen liiketoimintaan.

Relevantteja seurattavia pakotelistoja ovat:

  • Keskusrikospoliisin Rahanpesun selvittelykeskuksen jäädyttämispäätökset
  • EU:n neuvoston asettamat pakotteet
  • USA:n valtionvarainministeriön alaisen Office of Foreign Asset Control -yksikön (OFAC) pakotteet
  • YK:n turvallisuusneuvoston määräämät pakotteet henkilöille ja yhteisöille
  • Iso-Britannian luettelo (OFSI HM Treasury) henkilöistä, ryhmistä ja yhteisöistä, jotka ovat finanssipakotteiden kohteena
  • ITA – BIS International Trade Administration – Bureau of Industry and Security consolidated list

Mitä ottaa huomioon pa­ko­te­tar­kis­tuk­ses­sa

Yrityksille pakotelainsäädäntö tarkoittaa jatkuvaa velvollisuutta. Pakotetarkastukset eivät voi jäädä yksittäiseen kertaan vaan niiden pitää olla jatkuva prosessi. Pakotteet elävät jatkuvasti ja sen vuoksi niitä pitää seurata säännöllisesti. Pakotelistoja on useita, joten niiden käsin läpikäyminen on hankalaa, vaikka mahdollista.

Tässä kannattaa hyödyntää automatisoituja järjestelmiä, jotka seuraavat jatkuvasti omia liiketoimintakumppaneita. Alman DOKS®-palvelu seuraa automaattisesti sidosryhmiä ja ilmoittaa niistä välittömästi, kun kumppani ilmaantuu pakotelistassa.

Yhtä tärkeää kuin itse tarkistus on myös dokumentointi. Yrityksen tulee dokumentoida sekä käytetty tarkistusprosessi että saadut tulokset. Tämä dokumentaatio pitää olla esitettävissä viranomaisille, kuten aluehallintovirastolle, mahdollisessa tarkastuksessa. Hyvänä käytäntönä on tallentaa kaikki tiedot yhteen järjestelmään, josta ne löytyvät helposti ja kootusti viranomaistarkastusta varten.

Automatisoi pakotetarkistukset

Aiheeseen liittyvää