Kuvassa Sanna Nieminen
Sanna Nieminen on aktiivinen hankintaosaamisen kehittäjä ja työskentelee Jyväskylän ammattikorkeakoulun Teknologiayksikössä hankinnan yliopettajana.

Miten organisaation hankinnat valjastetaan luomaan kestävää kehitystä ja innovaatioita?

07.05.2025 09:45

Hankinta toimii organisaatioiden rajapinnoilla: se tekee yhteistyötä toimittajien kanssa sekä organisaation sisällä. Ja juuri rajapinnoilla syntyvät innovaatiot. Hankinnan rooli porttien avaajana ja sillarakentajana onkin merkittävä mahdollisuus.

Hankintaosaamisessa on suurta potentiaalia, jota organisaatioissa hyödynnetään liian harvoin. Hyvillä hankinnoilla kuitenkin luodaan lisäarvoa asiakkaalle, parannetaan kustannustehokkuutta ja hallitaan liiketoiminnan riskejä kestävästi. Hankinnat ovat siten keskeinen osa menestyvää liiketoimintaa toimialasta riippumatta, ja siksi hankintojen johtamisen pitäisi olla strategisen johtamisen ytimessä.

Sanna Nieminen, hankintatoimen pitkän linjan asiantuntija, näkeekin hankintojen merkityksen laajentuvan kustannusten säästämisestä lisäarvon tuottamiseen ja kokonaisvaltaisempaan kestävän liiketoiminnan tukemiseen ja vahvistamiseen.

”Jos ennen kiinnosti, mitä maksoi ja paljonko säästettiin, tulevaisuudessa kiinnostaa enemmän, mitä rahalla ja yhteistyöllä saadaan yhdessä aikaiseksi. Hankintojen johtamisen tavoitteena on auttaa liiketoimintaa menestymään kestävästi muun muassa kehittämällä uusia ratkaisuja asiakkaille ja luomalla uutta liiketoimintaa”, Nieminen toteaa.

Perinteisistä toimittajasuhteista ollaankin siirtymässä startupeihin, innovaatiohubeihin, laajempiin verkostoihin ja ekosysteemeihin oman toimialan ulkopuolella. Tiiviit yhteistyösuhteet valittujen toimittajien kanssa, avoin viestintä eri toimijoiden välillä ja pitkäjänteinen yhteinen kehittäminen ovat esimerkkejä tekijöistä, joiden varaan tulevaisuuden liiketoimintaa rakennetaan.

”Innovaatiot syntyvät yhdessä kehittäen, kun perinteisistä toimittajasuhteista siirrytään uusille vesille ja sosiaaliset suhteet nousevat suurempaan rooliin”, Nieminen selittää, ”toimittajayhteistyöllä on siten merkitystä esimerkiksi uusien tuotteiden kehittämisessä ja uusien innovaatioiden hyödyntämisessä. Esimerkiksi autoteollisuudessa merkittävä osuus innovaatioista syntyy yhteistyössä toimittajien kanssa.”

Toimittajakentästä voi siis löytyä käänteentekevän hyvä innovaatiokumppani, mutta sen eteen täytyy tehdä systemaattista ja pitkäjänteistä työtä. Ensinnäkin toimittajan valintaan pitää kiinnittää huomiota. Valinnassa ja -arvioinnissa tulee priorisoida innovaatiokykyä ja yhteensopivuutta. Myös toimittajan aikainen osallistuminen tuotekehitykseen on tärkeää.

Toisena elementtinä on toimittajasuhteen kehittäminen ja sopeutuminen. Ne tarkoittavat yhteistä koulutusta, luottamusta, riskien ja voittojen jakamista, yhteisesti sovittuja tavoitteita ja mittareita, toimittajan edustajaa asiakkaan tuotekehitystiimissä sekä yhteinen sitoutumista. Kolmanneksi tekijäksi nousee ostavan organisaation sisäinen kyvykkyys, joka kulminoituu ylimmän johdon sitoutumiseen ja toimivaan sisäiseen yhteistyöhön eri toimintojen kesken.

”Innovaatioita, uusia ratkaisuja ja sitä kautta kilpailuetua saavutetaan yhdistämällä tietoa, taitoa ja osaamista sekä organisaation sisällä että sen rajapinnoilla”, Sanna Nieminen toteaa.

**

TkT, DI Sanna Nieminen on hankintojen johtamisen asiantuntija, jolla on pitkä ja monipuolinen ura. Hän on diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori, ja hänellä on kymmenen vuoden kokemus teollisuuden hankinnoista sekä kaksikymmentä vuotta kouluttajana ja tutkijana. Sanna Nieminen on palkittu tutkija ja aktiivinen hankintaosaamisen kehittäjä.

Osaava hankinta parantaa merkittävästi yrityksen kilpailukykyä ja saa liiketoiminnan menestymään

Hyvä hankinta, kestävä bisnes on syvällinen katsaus hankintojen merkitykseen ja niiden vaikutuksiin yritysten ja julkisen sektorin menestyksessä. Se antaa käytännönläheisiä vinkkejä sekä konkreettisia työkaluja ja esimerkkejä, jotka auttavat parantamaan kustannustehokkuutta ja hallitsemaan riskejä.

Aiheeseen liittyvää