Mihin nyt kannattaa sijoittaa?
Tämä on aina ajankohtainen kysymys. Niin kuin tämäkin: Mitä osakkeita nyt kannattaa ostaa?
Jokainen markkinoita seurannut on hoksannut korkojen nousun. Yksi hyvä sijoitus voi ollakin lainan lyhentäminen. Tähän on viitannut muun muassa sijoituskirjailija Heikki Keskiväli.
Jos maksat yli neljän prosentin korkoa asuntolainasta, se vastaa kuuden prosentin vähäriskistä tuottoa, joka sinun pitäisi saada vastaavasta sijoituksesta ennen veroja – jos sinulla on sekä lainaa että sijoituksia.
Toisin sanoen 100 000 euroa pitäisi tuottaa 6 000 euroa vuodessa, jotta verojen jälkeen siitä jäisi reilu 4 000 euroa. Oman asunnon lainan korkoja ei voi nykyään vähentää verotuksessa.
Toki jos näkee osakkeen tuottavan osinkoineen 10–20 prosenttia vuodessa, sitten laina voi olla fiksua pitää.
Käsittämätöntä kohkausta
Viime aikoina on kohkattu todella paljon siitä, kuinka huono Suomen pörssin tuotto on ollut muihin pörsseihin nähden vuoden tai sitä lyhyemmän jakson tarkastelussa. Kohkaus on käsittämätöntä monesta eri syystä.
Suomen pörssi on ollut mitä mainioin sijoituskohde järkevän aikavälin, esimerkiksi viiden tai 50 vuoden, tarkastelussa. Toiseksi pörssit eivät maksa osinkoa. Yhtiöt maksavat.
Haluan katsoa yhtiöitä, niiden liiketoimintaa ja liiketoimintanäkymiä nykyistä markkina-arvoa vasten.
Suomen pörssiyhtiöiden arvostus on P/E-luvun mediaanilla mitattuna, toteutuneita tuloksia käytettynä, tasolla 18. Samaan aikaan amerikkalaisen S/P 500 -indeksin arvostustaso on samalla mittarilla 28.
Amerikkalaisten yhtiöiden tuloskasvun pitää olla tulevaisuudessa todella paljon ripeämpää, jotta sikäläisillä osakkeilla olisi samat tuottoedellytykset kuin suomalaisilla.
Silti haluaisin katsoa, tutkia ja verrata mieluummin yrityksiä kuin pörssejä.
Kaikkein villeintä viime ajan keskustelussa on kryptojen esiinmarssi. Se on ihan ”fine”, jos joku haluaa niihin sijoittaa, mutta kyse on spekulatiivisesta arpapelistä. Tuotto perustuu siihen, että joku toinen maksaa siitä huomenna enemmän. Vaihdon välineenä heiluva valuutta ei toimi kuin erikoistapauksissa.
Terve liiketoiminta luo pohjan osaketuotolle
Terveeseen, kilpailuetuja omaavaan, yritykseen sijoitettaessa tuotto perustuu liiketoimintaan, joka tekee sinulle nyt ja tulevaisuudessa voittoa. Onhan osaketuoton toinen komponentti, osinko, suoraan tuloksesta lähtöisin oleva erä. Ja se toinenkin eli osakkeen hinta (P) on osoittajana sijoittajien yleisimmin käyttämässä arvotusmittarissa. Tämän tulospohjaisen mittarin nimi on edellä mainittu P/E (price/earnings).
Ja niihin osakevinkkeihin. Paras onnistuminen omalla kohdallani on ollut hyvien, tylsien, kestävän kilpailuedun yhtiöiden pitäminen salkussa vuodesta toiseen. Lähes jokainen Helsingin pörssin iso yhtiö on tällainen. Tunnistat sen säännöllisestä, mielellään kasvavasta osingosta.
On ilahduttavaa, että pörssiin on listautunut viime vuosina terveitä kasvuhakuisia yhtiöitä. Omaan salkkuun olen ostanut viimeisen parin vuoden aikana esimerkiksi Puuiloa, Fodeliaa, LapWallia ja Ovaroa.
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
**
KTM Henri Elo on sijoittaja, mediayrittäjä ja sijoituskirjailija. Hän on kirjoittanut yhdessä Jari Saarhelon kanssa kirjan Osakesijoittajan maailmanvalloitus (Alma Talent), jonka 4., tarkistettu painos on juuri ilmestynyt.