
EU:n 18. pakotepaketti kohdistuu Venäjän talouteen laajalla sektorirajauksella
Euroopan komissio esitti kesäkuun alussa 2025, 18. pakotepaketin Venäjää vastaan. Tavoitteena on kasvattaa taloudellista painetta sodan jatkuessa Ukrainassa sekä estää pakotteiden kiertäminen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan paketti kohdistuu erityisesti Venäjän energiasektoriin, pankkijärjestelmään ja teolliseen kapasiteettiin.
Edellinen toukokuussa 2025 voimaan tullut 17. pakotepaketti oli jo yksi laajimmista EU:n tähän mennessä toteuttamista pakotepaketeista ja sen tavoitteena oli heikentää Venäjän kykyä rahoittaa sotatoimiaan Ukrainassa. Paketissa asetettiin pakotteiden kohteeksi mm. venäläinen öljy-yhtiö Surgutneftegaz ja sen kansainvälisiä kumppaneita. Yksi näistä oli Lukoilin tytäryhtiö Eiger Shipping DMCC. Myös 31 uutta yritystä lisättiin vientirajoitusten piiriin.
EU:n 18. pakotepaketin keskeiset vaikutukset
Rahoituspakotteet
Uusilla taloudellisilla rajoitteilla kavennetaan Venäjän mahdollisuuksia kansainväliseen rahoitukseen:
- Transaktiokielto 22 venäläispankille. Kielto laajentaa aiempaa SWIFT-estoa ja estää maksuliikenteen EU-alueella.
- Transaktiokielto laajennetaan koskemaan kolmansien maiden rahoitusoperaattoreita, jotka rahoittavat Venäjän kauppaa pakotteiden kiertämiseksi.
- Venäjän suoran sijoituksen rahasto (RDIF) sekä sen tytäryhtiöt ja investointihankkeet asetetaan pakotteiden kohteiksi.
Vientikiellot
- Yli 2,5 miljardin euron arvoiset vientirajoitukset keskeiselle tuotannolle, kuten koneille, metalleille, kemikaaleille ja muoveille.
- Kaksikäyttöteknologioita, joita voidaan hyödyntää ase- ja droonivalmistuksessa.
Pakotteiden kiertämisen torjunta
- 22 yritystä listataan pakotteiden piiriin, mukaan lukien ulkomaiset toimijat, jotka tukevat Venäjän sotateollisuutta.
- Transaktiokieltojen soveltamisalaa laajennetaan, jotta sääntelyaukkoja voidaan tehokkaammin sulkea.
Von der Leyenin mukaan EU:n sanoma on selvä: “Venäjän talous on sodan talous. Me heikennämme sen kykyä rahoittaa sotaa nyt ja tulevaisuudessa.”
Pakotepaketilla EU vahvistaa painetta aselevon ja rauhanneuvottelujen käynnistämiseksi. Vaikka Venäjän talous on jo syvästi heikentynyt, uusi paketti pyrkii estämään sen elpymistä tai teknologista edistymistä niin kauan kuin hyökkäys Ukrainassa jatkuu.
Komissio esitti paketin 10. kesäkuuta 2025. EU:n 18. pakotepaketin on tarkoitus tulla voimaan heti, kun se on virallisesti hyväksytty neuvostossa yksimielisesti kaikkien jäsenvaltioiden toimesta.
