
Ministerityöryhmä keskusteli lisätoimista nuorten rikollisuuden ja jengiytymisen ehkäisemiseksi
Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä keskusteli toimista, joilla ministeriöt pyrkivät ehkäisemään nuorisorikollisuutta ja jengiytymistä.
Hallitus esitti yhteensä 19 miljoonan euron lisärahoituksen suuntaamista kokonaisuuteen 2.3.2023 antamassaan lisätalousarvioesityksessä. Ministerityöryhmän kokouksen puheenjohtajana toimi sisäministeri Krista Mikkonen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ollessa sairaslomalla.
Toimien perustana on viranomaisten ja muiden toimijoiden laaja-alainen yhteistyö. Lisärahoitusta kohdennetaan sekä ennaltaehkäisyyn että jo ilmenneiden ongelmien nykyistä nopeampaan viranomaiskäsittelyyn.
- Nuoriso- ja katurikollisuuden torjumiseen tarvitaan laajaa keinopalettia. Tällä hallituskaudella olemme jo muun muassa laajentaneet ennaltaehkäisevän ankkuritoiminnan koko Suomeen ja kasvattaneet viranomaisten resursseja rikoksiin puuttumiseksi. Esittämällämme lisärahoituksella vahvistamme tätä työtä edelleen, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.
Sisäministeriön hallinnonalalla vahvistetaan 1,037 miljoonalla eurolla poliisin ennaltaehkäisevää Ankkuritoimintaa erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja muissa kaupungeissa, joissa on alkanut näkyä nuorten oireilua. Rikoskierrettä ehkäistään nopeuttamalla nuorten tekemien rikosten tutkintaa erityisesti suurimmissa kaupungeissa 1,44 miljoonalla eurolla.
Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa 3,5 miljoonaa euroa esi- ja perusopetukseen toimiin, joilla voidaan ehkäistä jengiytymistä ja rikollisuutta. Ankkuritoiminnan ja toisen asteen oppilaitosten tiiviimpää yhteistyötä tuetaan 3 miljoonalla eurolla. Toisen asteen opettajien valmiuksia kohdata nuoria ja hahmottaa nuoren elämän kokonaistilanne parannetaan 1,6 miljoonalla eurolla. Nuorisotyötä vahvistetaan 5,5 miljoonalla eurolla.
Oikeusministeriö tukee toistuvasti ja vakavia tekevien nuorten rikoksista irrottautumista 350 000 eurolla jakamalla avustuksia rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallin mukaisesti. Syyteharkinnan nopeuttamiseksi syyttäjien erikoistumista nuorten juttuihin tuetaan 425 000 eurolla. Tuomioistuinten rikosprosessin tehostamiseen suunnataan 625 000 euroa, ja nuorten juttujen hoitamiseen julkisessa oikeusavussa 950 000 euroa. Alaikäisten ja nuorten vankien osastojen moniammatillista yhteistyötä vahvistetaan 500 000 eurolla.
- On tärkeää, että nuorten asiat käsitellään rikosprosessissa ripeästi kautta linjan ja että nuorta tuetaan rikoskierteestä irrottautumiseksi. Nykyistä paremmat resurssit ja saumaton yhteistyö eri viranomaisten välillä ovat avainasemassa. Lisärahoitus on askel sitä kohti, että jokainen nuori voi päästä mahdollisimman nopeasti jaloilleen, painottaa oikeusministerin valtiosihteeri Mikaela Nylander.
Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuuden turvaamista ja systemaattista yhteistyötä esim. etsivän nuorisotyön kanssa. Ministeriö sitoutuu Väkivallaton lapsuus -toimenpidekokonaisuuden väliarvioinnin yhteydessä julkaistavan uuden katuväkivaltaan liittyvän poikkihallinnollisen toimenpiteen toteuttamiseen. Työn alla on myös osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaa koko maan kattava toimenpideohjelma, joka keskittyy luvattoman poistumisen ehkäisemiseen sijaishuoltopaikoista.
Lähde: oikeusministeriön tiedote.

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

Verohallinto: Suomessa 2 000 yrityksellä yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen

KHO jatkaa oikeusavun palkkioasetuksen tuntihinnan soveltamista
